DOLAR
32,5575
EURO
35,3049
ALTIN
2.468,26
BIST
10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Hafif Yağmurlu
31°C
Antalya
31°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Açık
37°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
38°C
Pazar Açık
39°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
38°C
SON DAKİKA
Yeni bakanlar ile kabine toplandı
Sağlık Bakanlığı’nda devir teslim töreni | Fahrettin Koca, görevi Kemal Memişoğlu’na devrediyor
Dolar kuru bugün ne kadar? (2 Temmuz 2024 dolar – euro fiyatları)
Galatasaray, Michy Batshuayi’yi açıkladı
Matchoi Djalo Başakşehir’de (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada patlama: 5 ölü, 57 yaralı
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada patlama: 5 ölü, 63 yaralı
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada doğalgaz patlaması: 4 ölü, 20 yaralı
Çeşme, Selçuk ve Menderes’te orman yangınları | Bakan Yumaklı: Yangınlar kontrol altında, gözaltına alınanlar var
Selçuk ve Menderes’te orman yangını
İzmir’de orman yangınları: Selçuk ve Menderes’teki yangınlar kontrol altına alındı
Türkiye alevlerle mücadele ediyor: 4 ilde orman yangını, ekiplerin müdahalesi sürüyor
İzmir’de orman yangını! Uçaklar ve helikopterler bölgede
Meteoroloji açıkladı! Bugün hava nasıl olacak? 29 Haziran 2024 hava durumu raporu, bazı illere sağanak yağış kuvvetli geliyor
Dorukhan Toköz Eyüpspor’da (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
Çanakkale açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem
Korkutan açıklama geldi! “6 büyüklüğünde deprem meydana gelebilir”
Bingöl’de 4 büyüklüğünde deprem| Son depremler
Meteoroloji’den 10 il için gök gürültülü sağanak uyarısı! Çok kuvvetli geliyor
Bayram tatilinin acı bilançosu: 5 günde 36 kişi yaşamını yitirdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin lezzet durakları

Antalya Bilet…

Türkiye’nin lezzet durakları
REKLAM ALANI
10.12.2023 12:45
0
A+
A-

Türkiye'nin lezzet durakları

Türkiye’nin hemen hemen her ili zengin mutfak kültürüne sahip. Ama bazıları var ki, meşhur lezzetlerini yerinde denemeyi şart kılıyor. İşte damak tadına düşkün olanlar için Türkiye’nin öne çıkan bazı lezzet durakları…

Çeşitliliğiyle ünlü Hatay mutfağında kullanılan baharatlar, yemeklere karakteristik tat ve aroma katar. İsot, kimyon, kekik, sumak, pul biber, ve diğer türlü baharatlar bu mutfakta sıkça kullanılanlardır. Akdeniz mutfağının genel bir özelliği olarak, zeytinyağı Hatay mutfağında da sıklıkla kullanılır. Yemeklerde zeytinyağı kullanımı oldukça yaygındır ve yemeklere farklı bir lezzet katar. Hatay mutfağının ünlü yemekleri arasında humus, muhammara, künefe, içli köfte, biber dolması, melemen, kısır, zeytinyağlılar, kuzu tandır ve daha birçok lezzetli yemek bulunur. Hatay’ın yöresel tatlıları da oldukça ünlü. Künefe, şam tatlısı, baklava gibi tatlılar, Hatay mutfağının tatlı yelpazesinde öne çıkar.
Trabzon mutfağında hamsi, istavrit, mezgit, levrek gibi balıklar çeşitli yemeklerde sıklıkla kullanılıyor. Trabzon mutfağında mısır unu vazgeçilmez. Mısır unundan yapılan “mısır ekmeği” mutlaka yerinde tadılmalı. Şehirde ayrıca mısır unuyla yapılan pek çok yöresel tatlı ve yemek bulunuyor. Lahana, Trabzon’da çeşitli yemeklerde ve dolmalarda sıklıkla kullanılıyor. Lahana sarması, lahana dolması gibi lezzetler bölgenin öne çıkan yemeklerinden. Trabzon mutfağının vazgeçilmez balığı hamsiden hamsi tava, hamsi pilavı, hamsili ekmek gibi çeşitli yemekler yapılıyor. Trabzon mutfağının meşhur tatlıları arasında karalahana tatlısı, hamsiköy tatlısı, muhallebi geliyor.
Yapılan derleme çalışmalarında Kastamonu’da 812 çeşit yemek tespit edildi ve bu yemeklerden yaklaşık olarak 500 tanesinin Anadolu’nun diğer yörelerinde bilinmediği ortaya çıktı. Kastamonu deyince akla ilk gelenler kuyu kebabı, çekme helva, simit tiridi ve tabii pastırma oluyor. Sadece topraklarında yetişen siyez bulguru, Üryani eriği, Taşköprü sarımsağı, Kanlıca mantarı gibi ürünler bile Kastamonu’yu yemek için seyahat edilecek bir rota haline getiriyor.
Ege mutfağının etkilerini taşıyan İzmir, zeytinyağlı yemekleri, deniz ürünleri ve kumru gibi lezzetli sokak yiyecekleriyle tanınıyor. İzmir denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri olan boyoz, kahvaltıların vazgeçilmezi olarak öne çıkıyor.  Ayrıca İzmir tulumunun ana vatanı Bergama ilçesi olsa da İzmir şehir merkezinde de birçok yerde bulunabiliyor. 
İstanbul usulü kokoreçten farklı olarak içinde domates ve biber bulunmayan ve son derece sade olan İzmir usulü kokoreç de şehrin ünlü sokak lezzetlerinden. El lezzetine güvenen İzmirli kokoreç ustaları kokoreci başka bir şeyle lezzetlendirmeye gerek duymadan sadece baharat ekleyerek servis ediyor.
Dünya mutfaklarında da önemli bir yere sahip olan Gaziantep’in 291 çeşit yemeği var. Bu yemeklere tatlı ve kebaplar eklendiğinde ise yemek sayısı 500’e yaklaşıyor. Şehir, özellikle kebap yapımının en yaygın olduğu mutfaklardan biri olsa da şerbetli ve fıstıklı tatlılarıyla da ünlü. Antep fıstığı, Antep baklavası ve katmer gibi tatlılar mutlaka yerinde tadılmalı.
Şehir, Adana kebap, çiğ köfte ve şırdan gibi et ürünleriyle ünlü. Ancak analı kızlı, yüksük, kamhi çorbaları da yerinde tadılması gereken lezzetlerden.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI