DOLAR
32,6610
EURO
35,4440
ALTIN
2.506,82
BIST
10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
39°C
Antalya
39°C
Açık
Pazar Açık
40°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
38°C
Salı Az Bulutlu
35°C
Çarşamba Az Bulutlu
33°C
SON DAKİKA
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Esad’a davet olabilir” mesajı
Bakan Şimşek: Yatırımcı ilgisi artıyor, risk primi geriliyor
SON DAKİKA HABERİ | Eylem Tok ile oğlu Timur Cihantimur iade edilecek mi? Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Yargıdan kaçış olmamalı
Brent petrol fiyatı ne kadar oldu? (5 Temmuz 2024 petrol fiyatları)
Yeni bakanlar ile kabine toplandı
Sağlık Bakanlığı’nda devir teslim töreni | Fahrettin Koca, görevi Kemal Memişoğlu’na devrediyor
Dolar kuru bugün ne kadar? (2 Temmuz 2024 dolar – euro fiyatları)
Galatasaray, Michy Batshuayi’yi açıkladı
Matchoi Djalo Başakşehir’de (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada patlama: 5 ölü, 57 yaralı
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada patlama: 5 ölü, 63 yaralı
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada doğalgaz patlaması: 4 ölü, 20 yaralı
Çeşme, Selçuk ve Menderes’te orman yangınları | Bakan Yumaklı: Yangınlar kontrol altında, gözaltına alınanlar var
Selçuk ve Menderes’te orman yangını
İzmir’de orman yangınları: Selçuk ve Menderes’teki yangınlar kontrol altına alındı
Türkiye alevlerle mücadele ediyor: 4 ilde orman yangını, ekiplerin müdahalesi sürüyor
İzmir’de orman yangını! Uçaklar ve helikopterler bölgede
Meteoroloji açıkladı! Bugün hava nasıl olacak? 29 Haziran 2024 hava durumu raporu, bazı illere sağanak yağış kuvvetli geliyor
Dorukhan Toköz Eyüpspor’da (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
Çanakkale açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Filmle birlikte kitap da gündemde: Ferrari zorba bir çapkındı

Antalya Bilet…

Filmle birlikte kitap da gündemde: Ferrari zorba bir çapkındı
REKLAM ALANI
25.12.2023 13:35
0
A+
A-

Filmle birlikte kitap da gündemde: Ferrari zorba bir çapkındı

Adam Driver’ın başrolde yer aldığı “Ferrari” filminin cuma günü vizona girmesiyle birlikte Brock Yates’in 1991 tarihli biyografisi de yeniden yayımlandı. Biyografide ünlü yarış sürücüsü ve yarış arabaları sahibinin karanlık ve acımasız yüzü yeniden gündeme geldi. Buna göre, ölen sürücülerini düşünmeyecek kadar zorba olduğu söylenen Ferarri, evlilik dışı ilişkilerinde de sınır tanımıyordu.

Michael Mann’in cuma günü vizyona giren “Ferrari” filminde Adam Driver, eski yarış arabası sürücüsü ve dünyanın en tanınmış otomobil şirketlerinden birinin kurucusu Enzo Ferrari rolünü üstleniyor. Filmin başrollerinde ayrıca Penélope Cruz, Shailene Woodley ve Patrick Dempsey yer alıyor.
Gazeteci Brock Yates’in 1991 tarihli biyografisi “Enzo Ferrari: The Man and the Machine”e dayanan film, kişisel ve mesleki trajedilerle karşı karşıya kalan kurucunun hayatındaki çalkantılı bir döneme odaklanıyor. Adam Driver’ın canlandırdığı Ferrari karakterinin arkasındaki gerçek hikaye, filmle birlikte bir kez daha gündeme geldi. Kitap da filmle birlikte yeniden yayımlandı.
Kitaba göre 1898’de dünyaya gelen Enzo Ferrari, 1916’da hem babasını hem de ağabeyini grip hastalığından kaybedince trajediyle çok küçük yaşlarda tanışmış oluyor. 1919’da başladığı yarış sürücülüğünden 1931’de emekli oluyor, 1939’da kendi adıyla yarış arabası markasını çıkarıyor.
Ferrari filmi, Enzo’nun hayatında özellikle zor bir yıl olan 1957’de geçiyor. Sürücüleri yarış pistinde Ferrari araçlarıyla başarı elde etse de ekip birçok trajediyle de karşılaşıyor. 1955’te sürücü Alberto Ascari, Ferrari arabayı kullanırken ölüyor. Üç sürücü Eugenio Castellotti, Luigi Musso ve Peter Collins de 1957 ile 1958 yılları arasında Ferrari Formula 1 arabalarını kullanırken hayatını kaybediyor.
Ferrari sürücüsü Alfonso de Portago, 1957’de Mille Miglia’da yarışırken lastiğinin patlaması sonucu ölümcül bir kaza geçiriyor ve araba bir telefon direğine çarparak havaya uçuyor. Arabanın seyircilerin arasına düşmesi sonucu sürücü Edmund Nelson ile birlikte en az dokuz kişi hayatını kaybediyor.
Ferrari’nin hayatını anlatan biyografi kitabı, Enzo Ferrari’nin hayatının ve kişiliğinin karanlık yönlerine ışık tutuyor. Kitapta, altı sürücüsü 1955 – 1965 yılları arasında yarışlarda ölen Ferrari’nin bu kayıpları umursamadığından söz ediliyor.
Ferrari sürücülerinden Amerikalı Phil Hill, daha sonra patronu için “Aslında otomobilleri bizden daha çok önemsiyor” demişti. 1961’de Formula 1’in “en karanlık günü” yaşandı. İtalya Grand Prix’sinde Alman sürücü Wolfgang von Trips, çitlere çarparak 15 seyirciyle birlikte öldü. Yazar Yates, Enzo Ferrari’nin Von Trips’in ölümünü de “çok az önemsediğini” yazdı.
Kitaba göre 1988’de ölen Enzo Ferrari, sadece otomobillere değil, cinselliğe de takıntılıydı. Film, Enzo’nun, Penélope Cruz’un canlandırdığı eşi Laura Ferrari ile çalkantılı evliliğinin yanı sıra, Shailene Woodley’nin canlandırdığı Lina Lardi ile olan romantik ilişkisini de detaylandırıyor.
Enzo, 1923’te Laura Garello ile evlendi ve çiftin oğlu Alfredo “Dino” Ferrari, 1932’de doğdu. Dino, babasının arabalara olan ilgisinin benzerine sahipti, ancak kendisine kas distrofisi teşhisi konulunca 24 yaşında hayatını kaybetti. Ferrari imparatorluğunun varisi olan Dino’nun ölümü, Enzo’nun hayatında yıkıcı bir an oldu. Kitaba göre Ferrari, oğlunun ölümünün ardından kendini insanlardan soyutladı.
Enzo ve Laura’nın ilişkisi Dino’nun ölümünün ardından daha da kötüleşti, Enzo’nun evlilik dışı ilişkileri de evliliğe zarar verdi. İtalya’da boşanma 1970 yılına kadar yasa dışıydı. Enzo ve sevgilisi Lina Lardi, yıllarca ilişkilerini sürdürdü. The Guardian’ın haberine göre, İtalya’da yasa değişse bile Enzo, 1978’deki ölümüne kadar karısı Laura ile evli kaldı. Sevgilisi Lina Lardi’den doğan oğlu Piero Ferrari daha sonra şirketin yönetimine geçti.
Ünlü patron o kadar sınır tanımıyordu ki Ferrari için yarışırken ölen sürücü Luigi Musso’nun eşi, aktris Fiamma Bresch’yle bile ilişki yaşamıştı. Kitaba göre Ferrari, konukların önünde gaz çıkaracak kadar kaba, ölen sürücülerini düşünmeyecek kadar da zorbaydı. Hatta Ferrari, kendisinden nefret ettiği için nehirde intihara kalkışan eşi için çalışanlarına “Bir daha atlarsa orada bırakın” bile demişti.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI