DOLAR
33,0372
EURO
35,9878
ALTIN
2.559,61
BIST
11.064,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
32°C
Antalya
32°C
Açık
Cumartesi Parçalı Bulutlu
35°C
Pazar Açık
37°C
Pazartesi Az Bulutlu
35°C
Salı Parçalı Bulutlu
36°C

Uyumsuz hayal kurma (maladaptive daydreaming) hastalığı nedir, belirtileri neler?

Antalya Bilet…

Uyumsuz hayal kurma (maladaptive daydreaming) hastalığı nedir, belirtileri neler?
REKLAM ALANI
25.01.2024 14:40
0
A+
A-

Uyumsuz hayal kurma (maladaptive daydreaming) hastalığı nedir, belirtileri neler?

Maladaptive daydreaming (uyumsuz hayal kurma hastalığı), son zamanlarda adı sıklıkla duyulan psikolojik rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Şizofreniden farklı olarak maladaptive daydreaming hastaları kurdukları hayallerin gerçek olmadığını bilmektedir.

Uyumsuz hayal kurma hastalığı (Maladaptive Daydreaming), aşırı hayal kurma olarak da adlandırılan, bir kişinin çok fazla “hayal kurma” deneyimlemesi ve bunun günlük yaşama müdahale etmesidir. Herhangi bir önemli tıbbi veya psikolojik kriter tarafından tanınmayan, aşırı fantezi ile ilişkili, dissosiyatif emilim bozukluğunun önerilen bir teşhisidir. Uyumsuz (maladaptif) hayal kurma, sıkıntıya neden olabilir, insan etkileşiminin yerini alabilir ve sosyal yaşam veya iş gibi normal işleyişi engelleyebilir. Terim, 2002 yılında Hayfa Üniversitesi’nden Profesör Eli Somer tarafından icat edildi. Somer’in önerilen duruma ilişkin tanımı, “insan etkileşiminin yerini alan ve/veya akademik, kişilerarası veya mesleki işlevselliğe müdahale eden kapsamlı fantezi etkinliğidir.” 

YAZI ARASI REKLAM ALANI

UYUMSUZ HAYAL KURMA HASTALIĞI BELİRTİLERİ Uyumsuz hayal kurma bozukluğuna sahip bir kişi olarak tanınabilecek birçok semptom vardır. Genellikle, bu bozukluğu olan kişilerde hayaller, bir konuşmadan, görülen şeylerden, yüksek seslerden veya yaşanan olumsuz olayları hatırlatan fiziksel duyumlardan ifadeler olabilen “tetikleyicilerin” etkisi altında ortaya çıkar.

Takıntılı hayallere sahip insanlar genellikle günlük aktivitelerini yapmakta ve hatta uyumakta zorlanırlar, bunun yerine hayal kurmaya devam etme dürtüsü hissederler. Çoğu zaman, rüyalar sırasında, bu bozukluğu olan insanlar fısıldar, konuşur, sadece dudaklarını hareket ettirir, böylece karakterlerinin konuşmalarını ve fantezilerdeki ifadelerini telaffuz eder, duyguları tasvir eder, tekrarlayan eylemler gerçekleştirir.

Antalya Bilet

REKLAM ALANI