DOLAR
32,6610
EURO
35,4440
ALTIN
2.506,82
BIST
10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
39°C
Antalya
39°C
Açık
Pazar Açık
40°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
38°C
Salı Az Bulutlu
35°C
Çarşamba Az Bulutlu
33°C
SON DAKİKA
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Esad’a davet olabilir” mesajı
Bakan Şimşek: Yatırımcı ilgisi artıyor, risk primi geriliyor
SON DAKİKA HABERİ | Eylem Tok ile oğlu Timur Cihantimur iade edilecek mi? Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Yargıdan kaçış olmamalı
Brent petrol fiyatı ne kadar oldu? (5 Temmuz 2024 petrol fiyatları)
Yeni bakanlar ile kabine toplandı
Sağlık Bakanlığı’nda devir teslim töreni | Fahrettin Koca, görevi Kemal Memişoğlu’na devrediyor
Dolar kuru bugün ne kadar? (2 Temmuz 2024 dolar – euro fiyatları)
Galatasaray, Michy Batshuayi’yi açıkladı
Matchoi Djalo Başakşehir’de (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada patlama: 5 ölü, 57 yaralı
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada patlama: 5 ölü, 63 yaralı
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada doğalgaz patlaması: 4 ölü, 20 yaralı
Çeşme, Selçuk ve Menderes’te orman yangınları | Bakan Yumaklı: Yangınlar kontrol altında, gözaltına alınanlar var
Selçuk ve Menderes’te orman yangını
İzmir’de orman yangınları: Selçuk ve Menderes’teki yangınlar kontrol altına alındı
Türkiye alevlerle mücadele ediyor: 4 ilde orman yangını, ekiplerin müdahalesi sürüyor
İzmir’de orman yangını! Uçaklar ve helikopterler bölgede
Meteoroloji açıkladı! Bugün hava nasıl olacak? 29 Haziran 2024 hava durumu raporu, bazı illere sağanak yağış kuvvetli geliyor
Dorukhan Toköz Eyüpspor’da (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
Çanakkale açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin en büyük ikinci camisi Şahinbey Millet Camii açıldı: Kurdeleyi Cumhurbaşkanı Erdoğan kesti

Antalya Bilet…

Türkiye’nin en büyük ikinci camisi Şahinbey Millet Camii açıldı: Kurdeleyi Cumhurbaşkanı Erdoğan kesti
REKLAM ALANI
04.02.2024 20:19
0
A+
A-

Türkiye'nin en büyük ikinci camisi Şahinbey Millet Camii açıldı: Kurdeleyi Cumhurbaşkanı Erdoğan kesti

Türkiye’nin 2. büyük camisi olan Şahinbey Millet Camisi, Gaziantep’te açıldı. Açılış kurdelesini kesen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Camilerimiz, tevhidin olduğu kadar vahdetin, birlik ve beraberliğin, müminler arasındaki ebedi ve ezeli kardeşliğin sembolüdür” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep’te Türkiye’nin 2. en büyük camisi olan  Şahinbey Millet Camisi’ni törenle ibadete açtı.
Erdoğan, caminin açılış töreninde bir konuşma da yaptı. Böyle bir eserin inşası dolayısıyla Mehmet Tahmazoğlu’na teşekkür eden Erdoğan, eserin, Gaziantep’in şanına şan kattığını söyledi.
Eserin kazandırılmasında emeği geçen herkese şükranlarını sunan Erdoğan, Şahinbey’in 1 milyon 300 bine ulaşan nüfusuyla Gaziantep’in gözbebeği ilçelerinden olduğunu, nüfus çoğalıp, ilçe büyüdükçe ibadethane ihtiyacının arttığını dile getirdi.
Erdoğan, aynı anda 17 bin kişinin ibadet edebileceği Şahinbey Millet Camisi ile bu ihtiyacın karşılanmış olacağına işaret ederek, caminin dış bahçesiyle ibadet eden sayısının 34 bine kadar ulaşmasının takdire şayan olduğunu ifade etti.
Selçuklu ve Osmanlı izlerini buluşturan mimarisinin yanı sıra pek çok sembolü de barındıran eserin Gaziantep’e çok büyük değer katacağının altını çizen Erdoğan, şöyle konuştu:”Anadolu’nun her yöresinden, özellikle çevre il ve ilçelerden gelen misafirlerimiz de burada huzurlu vakit geçireceklerdir. Zarif dokusuna Kur’an-ı Kerim ayetleri ve lafzatullah nakşedilen camimiz, külliyesiyle birlikte 24 saat şehrin manevi hayatına ışık tutacaktır. Şahinbey Millet Camisi ve Külliyesi sadece bir ibadethane olarak tasarlanmadı. Burası aynı zamanda kütüphanesi, kitap kafesi, çocuk alanları, kursları ve diğer sosyal donatılarıyla bir yaşam alanı olarak planlandı. Her ne kadar birileri hala verilen hizmete şaşı bakıyor olsa da camimiz de bilhassa 4-6 yaş arası çocuklarımıza yönelik hizmetlerin sunulmasını ben çok kıymetli buluyorum. Milletle, milletin ruh ve inanç dünyasıyla problemi olan belli kesimler dışında herkesin bu hizmetleri memnuniyetle karşıladığını biliyorum.”
Erdoğan, camilerin sadece günde 5 kez namaz kılınan yerler olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Camilerimiz, tevhidin olduğu kadar vahdetin, birlik ve beraberliğin, müminler arasındaki ebedi ve ezeli kardeşliğin sembolüdür. Camiler, minberi, mihrabı ve kürsüsüyle ilim ve ahlak, marifet ve hikmet derslerinin verildiği ilim merkezleridir.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarih boyunca ecdadın kurduğu veya geliştirdiği her şehirde, oranın karakteri haline gelmiş bir çarşı ve caminin olduğunu belirterek, Mescid-i Nebevi’nin inşasından beri İslam toplumlarında camilerin hayatın merkezi, bulunduğu çevrenin kalbi olduğunu, buranın da aynı görevi icra edeceğine inandığını söyledi.
Şahinbey Millet Camisi ve Külliyesi başta olmak üzere camilerin rollerine dar açıdan yaklaşmak yerine daha geniş açıdan bakmakta fayda gördüğünü dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:”Namazlarımızı kılıp gittiğimiz mekanların ötesinde, buraları merkez edinerek her alanda kendimizi geliştirmenin yollarını aramalıyız. Evlerimizin neşesi, gözümüzün nuru olan çocuklarımızı ellerinden sevgiyle tutup, camilerimize daha sık getirmeliyiz. Hanım kardeşlerimizin buralardan daha fazla, daha yoğun faydalanmasını sağlamalıyız. İstikbalimizin güvencesi olan gençlerimizin camilerle irtibatlarının mutlaka kuvvetli olmasını temin etmeliyiz. Kur’an-ı Kerim ziyafetleri, söyleşiler, sohbetler, mevlidi şerifler ve benzeri etkinliklerle bu güzel eserin hakkını vermenin yollarını aramalıyız. Çocuklarımızı, kendisine, ailesine, vatanına, milletine, devletine ve insanlığa faydalı kuşaklar olarak yetiştirmek ancak bu şekilde mümkündür. Diğer türlü nesillerimizin içki, kumar, uyuşturucu, fuhşiyat, terör, şiddet gibi belaların pençesine düşmesinin önüne geçemeyiz. Bu ulvi gaye doğrultusunda çalışan, koşturan, pek çok hadsizliğe rağmen nesillerimize sahip çıkan kuruluşlarımıza, vakıflarımıza, derneklerimize ve belediyelerimize gönülden teşekkür ediyorum. Rabb’im, bizi sevgisiz, susuz, havasız, vatansız, aynı zamanda mabetsiz, minaresiz, ezansız bırakmasın diyorum.”
Görenleri hayran bırakan, iç huzuru veren, manevi dünyayı dış dünyayla bütünleştiren bu muhteşem eserin hayırlı olmasını temenni eden Erdoğan, burada edilecek duaların, yapılacak ibadetlerin kabul olmasını diledi.Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın yaptığı duanın ardından Erdoğan, Şahinbey Millet Camisi ve Külliyesi’nin açılış kurdelesini kesti.Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm ümmete inşallah hayırlı olsun. Ve burası aynı zamanda ismiyle müsemma sadece ülkemizin değil, tüm İslam dünyasının bir çekim alanı olsun.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışını yaptığı Şahinbey Millet Camisi’nde aynı anda 17 bin kişi namaz kılabilecek. 
6 minareli caminin 4 minaresi 107,1 metre yüksekliğinde, diğer iki minare ise 91 metre yüksekliğinde inşa edildi.
Hem iç bükey hem dış bükey olarak tasarlanan hat örneklerinin layıkıyla izlenebilmesi için camide aydınlatma olarak avize kullanılmadı.
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, camiinin inşaatında yöresel bölge taşı ve modern dönemin malzemelerinin kullanıldığını belirtti.
Caminin sosyal yaşam alanın olarak da hizmet vereceğini vurgulayan Tahmazoğlu, “Caminin iç avlusunda kitap kafe, merasimlerin yapılacağı bir salon ve çocuk alanı inşa edildi” dedi.
Caminin dokusuna Kur’an-ı Kerim ayetleri ve lafzatullah nakşedildi. Caminin külliyesiyle birlikte 24 saat şehrin manevi hayatına ışık tutacağı kaydedilirken, Şahinbey Millet Camisi ve Külliyesi sadece bir ibadethane olarak tasarlanmadı. Burası aynı zamanda kütüphanesi, kitap kafesi, çocuk alanları, kursları ve diğer sosyal donatılarıyla bir yaşam alanı olarak planlandı.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI