DOLAR
32,5652
EURO
35,2484
ALTIN
2.468,68
BIST
10.733,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Hafif Yağmurlu
30°C
Antalya
30°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Açık
37°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
38°C
Pazar Açık
38°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
37°C
SON DAKİKA
Yeni bakanlar ile kabine toplandı
Sağlık Bakanlığı’nda devir teslim töreni | Fahrettin Koca, görevi Kemal Memişoğlu’na devrediyor
Dolar kuru bugün ne kadar? (2 Temmuz 2024 dolar – euro fiyatları)
Galatasaray, Michy Batshuayi’yi açıkladı
Matchoi Djalo Başakşehir’de (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada patlama: 5 ölü, 57 yaralı
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada patlama: 5 ölü, 63 yaralı
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada doğalgaz patlaması: 4 ölü, 20 yaralı
Çeşme, Selçuk ve Menderes’te orman yangınları | Bakan Yumaklı: Yangınlar kontrol altında, gözaltına alınanlar var
Selçuk ve Menderes’te orman yangını
İzmir’de orman yangınları: Selçuk ve Menderes’teki yangınlar kontrol altına alındı
Türkiye alevlerle mücadele ediyor: 4 ilde orman yangını, ekiplerin müdahalesi sürüyor
İzmir’de orman yangını! Uçaklar ve helikopterler bölgede
Meteoroloji açıkladı! Bugün hava nasıl olacak? 29 Haziran 2024 hava durumu raporu, bazı illere sağanak yağış kuvvetli geliyor
Dorukhan Toköz Eyüpspor’da (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
Çanakkale açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem
Korkutan açıklama geldi! “6 büyüklüğünde deprem meydana gelebilir”
Bingöl’de 4 büyüklüğünde deprem| Son depremler
Meteoroloji’den 10 il için gök gürültülü sağanak uyarısı! Çok kuvvetli geliyor
Bayram tatilinin acı bilançosu: 5 günde 36 kişi yaşamını yitirdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Birleşmiş Milletler tarihine damga vuran 29 Şubatlar

Antalya Bilet…

Birleşmiş Milletler tarihine damga vuran 29 Şubatlar
REKLAM ALANI
29.02.2024 11:26
0
A+
A-

Birleşmiş Milletler tarihine damga vuran 29 Şubatlar

Birleşmiş Milletler (BM), 4 yılda bir gelen ve “artık gün” olarak adlandırılan 29 Şubat sebebiyle, BM tarihindeki önemli 29 Şubat’ları paylaştı. İşte Birleşmiş Milletler tarihini şekillendiren bazı önemli 29 Şubatlar…

BM, 29 Şubat 1964’de dünyanın her bölgesindeki ulus ve bölgelerden Dünya Sağlık Örgütü için üyelik kabul etti.
Zanzibar, Aralık 1963’te İngiliz yönetiminden bağımsız hale geldi ve 112. Üye Devlet olarak BM’ye katıldı.
29 Şubat 1964’te ülke, DSÖ üyeliği için başvuruda bulundu.
O zamanlar iki ülke ayrı BM ve DSÖ üyeliklerine sahipken, Nisan 1964’ün sonunda Zanzibar ve Tanganyika tek bir BM Üye Devleti haline geldi ve birleşerek Birleşik Tanganyika ve Zanzibar Cumhuriyeti oldu.
Aynı yılın Kasım ayında ülkenin adı Birleşik Tanzanya Cumhuriyeti olarak değiştirildi.
29 Şubat 1984’de Sovyetler Birliği’nin Lübnan’da 1975’de başlayıp 1990’a kadar süren iç savaş sebebiyle BM gücü gönderilmesini veto etmesi kararı, önemli BM olayları arasında yer aldı.
Veto, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesine verilen bir yetkidir.
Sovyetler Birliği (Rusya), 1975’ten 1990’a kadar süren bir iç savaşa bulaşmış olan Lübnan hükümetine yardım etmek için BM gücünü çağıran bir Güvenlik Konseyi karar tasarısını veto etti.
Fransa tarafından masaya yatırılan karar taslağı, Konsey’in “derhal ateşkes ve Lübnan üzerinden tüm düşmanlıkların durdurulması için acil bir çağrıda bulunmasını” gerektirecekti.
Buna ek olarak ve hükümet ile mutabakata varılarak, derhal kendi yetkisi altında, “Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri dışındaki Üye Devletler tarafından sağlanan ve uygun olması halinde BM birliklerinden seçilen personelden oluşan bir BM gücü” oluşturacaktı. Fakat karar veto edildi.
UNGA, 29 Şubat 1996’da yerli toplulukların ve kuruluşların kendileriyle ilgili toplantılara katılabilmeleri için mali olarak yardımcı olacağını duyurdu.
Bu kapsamda sağlanan fon, 2001’de Yerli Sorunları Daimi Forumu’na, 2008’de haklarına ilişkin bir uzman mekanizmasına ve 2010’da İnsan Hakları Konseyi oturumlarına katılıma yardım sağlamak da dahil olmak üzere başlangıcından bu yana sekiz kez genişletildi.
Haiti’de kötüleşen siyasi, güvenlik ve insani duruma yardımcı olabilmek için BM Güvenlik Konseyi, 29 Şubat 2004’de çok uluslu bir geçici barış gücünün Haiti’ye konuşlandırılmasına izin verdi.
Çok uluslu barış gücüne, tüm ülkenin güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmak üzere üç aylık bir süre boyunca konuşlanma görevi verildi.
BM Genel Sekreteri, 29 Şubat 2016’da Batı-Doğu Divan Orkestrası’nı BM’nin Kültürel Anlayışın Küresel Savunucusu olduğunu duyurdu.
BM kültürel anlayışını yansıtması için atılan bu sanatsal adıma ilişkin, “Genel Sekreter, orkestranın müziğinin engelleri yıkma, kültürel anlayışı teşvik etme ve topluluklar arasında köprüler kurma gücünün bir kanıtı olduğunu söyledi. Amaç, diyaloğu ve halklar arası diplomasiyi geliştirmek için İsrail ve Arap ülkelerinden genç müzisyenleri bir arada tutmaktı” denildi.
BM, 29 Şubat 2020’de ABD ve Taliban’ın Katar’da yaptığı barış anlaşmasını duyurdu.
Anlaşma, ABD’ye düşman olan grupların Afgan topraklarında faaliyet göstermesinin önlenmesine yönelik garantileri ve ABD birliklerinin ve müttefiklerinin 11 Eylül terör saldırılarından kısa bir süre sonra, 2001’den bu yana konuşlandırıldığı Afganistan’dan tüm yabancı güçlerin çekilmesi için bir zaman çizelgesi içeriyordu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres , ülkede ‘kalıcı bir siyasi çözüm’ sağlanmasına yönelik çabaları övdü ve BM’nin Afganistan halkını ve hükümetini destekleme konusundaki kararlılığını yineledi.
BM güçleri Ağustos 2021’de Afganistan’dan ayrıldı. Kısa süre sonra Taliban yönetimi ele geçirdi.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI