DOLAR
32,5652
EURO
35,2484
ALTIN
2.468,68
BIST
10.733,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Hafif Yağmurlu
30°C
Antalya
30°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Açık
37°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
38°C
Pazar Açık
38°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
37°C
SON DAKİKA
Yeni bakanlar ile kabine toplandı
Sağlık Bakanlığı’nda devir teslim töreni | Fahrettin Koca, görevi Kemal Memişoğlu’na devrediyor
Dolar kuru bugün ne kadar? (2 Temmuz 2024 dolar – euro fiyatları)
Galatasaray, Michy Batshuayi’yi açıkladı
Matchoi Djalo Başakşehir’de (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada patlama: 5 ölü, 57 yaralı
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada patlama: 5 ölü, 63 yaralı
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada doğalgaz patlaması: 4 ölü, 20 yaralı
Çeşme, Selçuk ve Menderes’te orman yangınları | Bakan Yumaklı: Yangınlar kontrol altında, gözaltına alınanlar var
Selçuk ve Menderes’te orman yangını
İzmir’de orman yangınları: Selçuk ve Menderes’teki yangınlar kontrol altına alındı
Türkiye alevlerle mücadele ediyor: 4 ilde orman yangını, ekiplerin müdahalesi sürüyor
İzmir’de orman yangını! Uçaklar ve helikopterler bölgede
Meteoroloji açıkladı! Bugün hava nasıl olacak? 29 Haziran 2024 hava durumu raporu, bazı illere sağanak yağış kuvvetli geliyor
Dorukhan Toköz Eyüpspor’da (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
Çanakkale açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem
Korkutan açıklama geldi! “6 büyüklüğünde deprem meydana gelebilir”
Bingöl’de 4 büyüklüğünde deprem| Son depremler
Meteoroloji’den 10 il için gök gürültülü sağanak uyarısı! Çok kuvvetli geliyor
Bayram tatilinin acı bilançosu: 5 günde 36 kişi yaşamını yitirdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünyanın en uzun rehine krizi! (NTV ekibi 1979’da İran’da işgal edilen ABD büyükelçiliğinde)

Antalya Bilet…

Dünyanın en uzun rehine krizi! (NTV ekibi 1979’da İran’da işgal edilen ABD büyükelçiliğinde)
REKLAM ALANI
24.05.2024 14:24
0
A+
A-

Dünyanın en uzun rehine krizi! (NTV ekibi 1979'da İran'da işgal edilen ABD büyükelçiliğinde)

NTV ekibinden Osman Terkan ve Cüneyt Ali Horozal, İran’ın başkenti Tahran’da öğrenciler tarafından işgal edilen ve dünyanın en uzun rehine krizine sahne olan ABD büyükelçiliğine gitti. Öğrencilerin 52 elçilik çalışanını rehin aldığı işgal 444 günün ardından rehinelerin serbest bırakılmasıyla son buldu. 4 Kasım 1979’da işgal edilen ABD’nin Tahran Büyükelçiliği günümüzde müze olarak hizmet veriyor. (Fotoğraflar: Cüneyt Ali Horozal)

İran’da Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatını kaybettiği helikopter kazasının yankıları devam ediyor.
Üç gün boyunca süren cenaze törenin ardından Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan son yolculuklarına uğurlandı.
NTV ekibinden Osman Terkan ve Cüneyt Ali Horozal, İran’ın başkenti Tahran’da takip ettikleri cenaze töreninin ardından 1979’da öğrenciler tarafından işgal edilen ABD büyükelçiliğine gitti…
ABD’nin Tahran Büyükelçiliğinin 4 Kasım 1979’da işgal edilmesi, diplomasi tarihinin en uzun süreli rehine krizlerinden birinin de başlangıcı oldu.
İran İslam Devrimi’nden hemen sonra ülkeden kaçan Şah Rıza Pehlevi’nin ABD’ye tedavi için kabul edilmesinin ardından 4 Kasım 1979’da bir grup İranlı öğrenci ABD’nin Tahran Büyükelçiliği’ni bastı.
İşgal, öğrencilerin 52 Amerikalıyı rehin alması ile başlayıp 444. gün sonunda, yani 20 Ocak 1981’de, serbest bırakmasıyla son buldu.
Bu olay, dünya tarihindeki en uzun süren diplomatik rehine krizi olarak biliniyor.
Şah Muhammed Rıza Pehlevi’nin ABD tarafından kabul edilmesini gerekçe gösteren devrim liderleri, Washington’u “suç ortağı” olarak gördü.
Devrimin ilk yıllarında muhafazakar kanadın önemli simalarından olan İbrahim Asgarzade’nin de aralarında olduğu silahlı öğrenciler, hazırlık ve planlama sürecinin ardından elçilik duvarını aşarak içeri girmeyi başardı.
İran makamları, elçilikte ülkelerinin aleyhine hazırlanan CIA’e ait 70 gizli casusluk belgesinin ele geçirildiğini ileri sürdü.
İşgalin ardından Tahran ile Washington arasındaki tüm diplomatik ilişkiler koptu ve o tarihten bu yana süren “soğuk savaş” süreci başladı.
Amerikan elçiliği işgalini organize eden ve eylemin içinde yer alan bazı öğrenciler İran’da daha sonra önemli makamlara geldi.
Dönemin öğrencilerden Hüseyin Dehkan Savunma Bakanlığı, İzzetullah Zerkami İran Radyo ve Televizyon Kurumu Başkanlığı, Habibullah Biteref Enerji Bakanlığı, Rıza Seyfullahi Emniyet Genel Müdürlüğü ve eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin kardeşi Muhammed Rıza Hatemi milletvekilliği yaptı.
Müzeye dönüştürülen ve ziyaret edilmesine izin verilen ana binada, büyükelçilik odası, diplomatların çalışma yerleri, arşiv odası, imha odası, haberleşme-iletişim ve şifreleme-deşifre bölümleri bulunuyor.
Büyükelçinin bulunduğu ikinci katta gizli toplantıların düzenlendiği belirtilen “şeffaf oda” binanın dikkat çekici bölümlerinden birini oluşturuyor.
Oda, şeffaf plastik malzemeden yapıldığı için bu isimle anılıyor.
Elçilik işgali, ABD ile Sovyetler Birliği arasında yaşanan soğuk savaş dönemine denk gelmişti.
O dönem iki taraf arasında sürekli bir istihbarat savaşı da vardı.
Elçilikte şifreli mesajların gönderimi ve gelen şifreli mesajların deşifre edilmesi için kullanılan cihazlar, o tarihlerdeki istihbarat savaşlarının izlerini taşıyor.
İranlı yetkililerin “casusluk faaliyetlerinin yürütüldüğü” alan olarak isimlendirdiği bölümde ise daktilolar, baskı makineleri ve kesim aletleri göze çarpıyor.
Müze yetkilileri, bu bölümde sahte pasaport ve belgelerin düzenlenerek casusluk faaliyetlerinin yürütüldüğünü iddia ediyor.
Kendilerine “İmamın öğrencileri” adını verenlerin, elçiliği işgal ederek içeri girdikten sonra duvarlara ABD karşıtı ve devrim lideri Humeyni lehine sloganlar yazdıkları görülüyor.
Binanın ikinci katında “Casusluk yuvası kapatılmalıdır ve Humeyni’ye selam” tarzı sloganların yer aldığı görülüyor.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI