DOLAR
32,6610
EURO
35,4440
ALTIN
2.506,82
BIST
10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
40°C
Antalya
40°C
Açık
Pazartesi Açık
39°C
Salı Parçalı Bulutlu
35°C
Çarşamba Az Bulutlu
33°C
Perşembe Az Bulutlu
34°C
SON DAKİKA
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Esad’a davet olabilir” mesajı
Bakan Şimşek: Yatırımcı ilgisi artıyor, risk primi geriliyor
SON DAKİKA HABERİ | Eylem Tok ile oğlu Timur Cihantimur iade edilecek mi? Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Yargıdan kaçış olmamalı
Brent petrol fiyatı ne kadar oldu? (5 Temmuz 2024 petrol fiyatları)
Yeni bakanlar ile kabine toplandı
Sağlık Bakanlığı’nda devir teslim töreni | Fahrettin Koca, görevi Kemal Memişoğlu’na devrediyor
Dolar kuru bugün ne kadar? (2 Temmuz 2024 dolar – euro fiyatları)
Galatasaray, Michy Batshuayi’yi açıkladı
Matchoi Djalo Başakşehir’de (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada patlama: 5 ölü, 57 yaralı
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada patlama: 5 ölü, 63 yaralı
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada doğalgaz patlaması: 4 ölü, 20 yaralı
Çeşme, Selçuk ve Menderes’te orman yangınları | Bakan Yumaklı: Yangınlar kontrol altında, gözaltına alınanlar var
Selçuk ve Menderes’te orman yangını
İzmir’de orman yangınları: Selçuk ve Menderes’teki yangınlar kontrol altına alındı
Türkiye alevlerle mücadele ediyor: 4 ilde orman yangını, ekiplerin müdahalesi sürüyor
İzmir’de orman yangını! Uçaklar ve helikopterler bölgede
Meteoroloji açıkladı! Bugün hava nasıl olacak? 29 Haziran 2024 hava durumu raporu, bazı illere sağanak yağış kuvvetli geliyor
Dorukhan Toköz Eyüpspor’da (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
Çanakkale açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsrail’in Refah saldırısına dünyadan tepkiler

Antalya Bilet…

İsrail’in Refah saldırısına dünyadan tepkiler
REKLAM ALANI
27.05.2024 15:36
0
A+
A-

İsrail'in Refah saldırısına dünyadan tepkiler

İsrail’in Refah’taki bir çadır kampını bombalamasının ardından en az 45 Filistinli yaşamını yitirdi. Bombaların hedefi olan ve aralarında çocukların da olduğu sivillerin, sosyal medyada paylaşılan görüntüleri, katliamın boyutunu gözler önüne serdi. Hamas, Filistinlilerin “ayağa kalkması” gerektiğini söylerken saldırıya dünyadan da çok sayıda tepki geldi.

İsrail ordusu Refah’ta saldırılarına devam ediyor. Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) saldırıları durdurma kararı aldığı Refah kentinde, yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına düzenlenen saldırıda en az 45 sivil hayatını kaybetti.
Filistin Sağlık Bakanlığı, Refah bölgesindeki saldırıda ölen ve yaralananları barındıracak hastane bulunmadığını duyurdu.
Bölgedeki saldırının ardından dünya liderlerinden tepkiler gecikmedi…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Refah kentindeki sivillere yönelik saldırısını kınayarak Filistinlilere destek mesajı verdi.
Erdoğan konuşması sırasında, “İsrail mülteci kampına füze yağdırmıştır. Bu katliam terör devletinin kalleş yüzünü bir kez daha ifşa etti. Netanyahu ülkesinde iyice köşeye sıkışmaktadır, daha fazla kanla siyasi ömrünü uzatamaz. Tıpkı özendiği Hitler gibi lanetle anılmaktan kurtulamayacaklardır. Bu katillerden hesap sorulması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Rabbim Gazzeli kardeşlerimizin yardımcısı olsun” ifadelerini kullandı.
Hamas, İsrail ordusunun Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde gerçekleştirdiği “katliama” karşı Filistinlilerin “ayağa kalkması ve yürümesi” gerektiğini söyledi.
Filistinli grup tarafından yapılan açıklamada, “Bu akşam işgal ordusunun yerinden edilenlerin çadırlarına karşı gerçekleştirdiği korkunç Siyonist katliam ışığında Batı Şeria, Kudüs, işgal altındaki topraklar ve yurtdışındaki halk kitlelerimizi, halkımıza karşı devam eden Siyonist katliama karşı ayağa kalkmaya ve öfkeyle yürümeye çağırıyoruz” denildi.
İşgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde Filistinliler katliama karşı sokağa çıktı.
Filistin Esirler Cemiyeti ile Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti, bugün yaptıkları açıklamada, İsrail’in Batı Şeria’da son 24 saatte en az 14 Filistinliyi daha gözaltına aldığı belirtildi.
Batı Şeria’da 7 Ekim 2023’ten bu yana gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 8 bin 890’a çıktı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail’in Refah’ta yerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı kampa düzenlediği hava saldırılarından dolayı “öfkeli” olduğunu söyledi.
Macron sosyal medya hesabında yaptığı bir paylaşımda, “Bu operasyonlar durdurulmalı. Refah’ta Filistin vatandaşları için güvenli alan yok. Uluslararası hukuka tam saygı ve derhal ateşkes çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı.
Fransız muhalif siyasetçiler X hesaplarından paylaştıkları mesajlarla Tel Aviv hükümetine tepki gösterdi.
Fransız muhalif lider Jean-Luc Melenchon, “Gazze’de mülteci kamplarında yaşanan iğrenç katliam bu savaş suçlularının ordusunun katillerinin ve liderlerinin ne olduğunu özetliyor” ifadesini kullandı.
Fransa’nın İsrail hükümetiyle olan işbirliğine son vermesini, silah ihracatı konusunda ambargo uygulamasını ve Filistin devletini tanımasını istedi.
Fransız lider Melenchon, bölgede yaşananlarla ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u, “hiçbir şey yapmamakla” suçladı.
Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi milletvekili Thomas Portes,  saldırı görüntülerini paylaşarak, “Dünya, İsrail’in bugün yaptığını görmeli. ‘Ordusu’ Refah’taki Birleşmiş Milletler kampındaki Filistinli mültecileri diri diri yaktı. Katiller” açıklamasını yaptı.
Portes, İsrail ordusunun hiçbir zaman rehinelerle ilgilenmediğini belirterek, “Tek amaçları : Filistin halkını yok etmek” ifadesini kullandı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Mısır Dışişleri Bakanlığı, İsrail güçlerinin Filistin’e ait Refah kentinde yerinden edilmiş insanların çadırlarını kasıtlı olarak bombalamasını şiddetle kınıyor. Söz konusu bombardıman uluslararası insancıl hukuka karşı yeni bir ihlaldir” ifadeleri kullanıldı.
İsrail ordusunun savaş zamanında sivillerin korunmasına ilişkin 1949 tarihli 4. Cenevre Sözleşmesi’ni ihlal ettiği vurgulanadı.
İsrail’e işgalci güç olarak uluslararası hukuka bağlı kalması ve Uluslararası Adalet Divanı’nın askeri operasyonları derhal durdurma yönündeki tedbir kararlarına uyması çağrısı yapıldı.
Mısır, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne de Gazze Şeridi’ndeki savaşı derhal durdurmaları çağrısında bulundu.
Belçika Başbakan Yardımcısı Petra de Sutter, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, İsrail’in Refah’taki kampı bombalaması karşısında “dehşete düştüğünü” bildirdi.
Saldırıların uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayan De Sutter, “Ayrım gözetmeksizin sivilleri, çocukları öldürmek uluslararası hukuka aykırıdır ve Uluslararası Adalet Divanının Refah işgalini durdurma kararını ciddi şekilde ihlal etmektedir” dedi.
De Sutter, “Bu savaş suçlarını tamamen durdurmalıyız” diye ekledi.
Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde korkunç savaş suçlarını sürdürdüğü” ve bunların en sonuncusunun da dün Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına düzenlenen saldırıyla gerçekleştirildiği belirtildi.
Açıklamada, “Ürdün Krallığı, bu eylem ve suçları mutlak anlamda kınıyor” denildi.
Ayrıca uluslararası toplumdan derhal harekete geçerek İsrail’den hesap sorması, devam eden ihlallerin önüne geçilmesi ve Gazze’deki Filistinli sivilleri koruması istendi.
Katar Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Uluslararası Adalet Divanı’nın kararlarına uyarak Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah bölgesine yönelik askeri saldırılarını durdurması gerektiğine dikkat çekti.
İsrail ordusunun Refah’ta yerinden edilmiş insanların çadırına yönelik saldırısıyla arabuluculuk çabalarını zora sokmasından endişe duyulduğu belirtilen açıklamada, Katar’ın Filistin halkı ve davasına olan desteğine vurgu yapıldı.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı  “Son saldırı Refah’ın kuzeybatısındaki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) depolarının yakınında yerlerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarını hedef alıyor” açıklamasını yaptı.
Birleşik Arap Emirlikleri de saldırıya ilişkin kınama mesajı yayınladı.
UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini bugün Lübnan’da gazetecilere yaptığı açıklamada, 26 Mayıs Pazar gecesi Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinden gelen görüntülerin “son derece rahatsız edici ve dehşet verici” olduğunu söyledi.
Lazzarini, “Sanırım birden fazla kez açık olduk. Gazze’de güvenli bir alan yok” diye ekledi.
Avrupa Birliği üyeleri İrlanda ve İspanya’nın Filistin devletini diplomatik olarak tanımasının arifesinde Madrid Dışişleri Bakanı  José Manuel Albares, İsrail’e Refah’ta devam eden saldırılarına son vermesi çağrısında bulundu.
Albares, İrlandalı ve Norveçli mevkidaşlarıyla birlikte düzenlediği toplantıda “İsrail Refah’taki saldırısını durdurmak zorunda” dedi ve UAD’nin kararının “tüm taraflar için zorunlu” olduğunu söyledi.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI