DOLAR
32,7525
EURO
35,0851
ALTIN
2.450,67
BIST
10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
38°C
Antalya
38°C
Açık
Pazar Açık
37°C
Pazartesi Açık
36°C
Salı Parçalı Bulutlu
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
31°C

Papua Yeni Gine’de heyelan: Cenaze arama çalışmaları durduruldu

Antalya Bilet…

Papua Yeni Gine’de heyelan: Cenaze arama çalışmaları durduruldu
REKLAM ALANI
05.06.2024 10:46
0
A+
A-

Papua Yeni Gine'de heyelan: Cenaze arama çalışmaları durduruldu

Güney Pasifik ülkesi Papua Yeni Gine’de bir hafta önce büyük bir toprak kayması felaketi gerçekleşti. Hükümet, 2 binden fazla bölge sakininin toprak altında kaldığını açıkladı. Yetkililer toprak altında kalan yüzlerce köylünün cenazesini çıkarma çalışmalarının durdurulduğunu duyurdu. Ordu, kurtarma operasyonlarını “çok tehlikeli” olarak nitelendirdi. Heyelanın gerçekleştiği dağlık arazi “girilmez bölge” ilan edildi.

Papua Yeni Gine’de heyelan felaketi yaklaşık 2 bin kişiyi toprak altında bıraktı.
Toprak altında kalmasından korkulan yüzlerce köylünün cenazesinin çıkarılmayacağını açıklayan ordu, kurtarma operasyonlarını “çok tehlikeli” olarak nitelendirdi.
Papua Yeni Gine ordusunda Binbaşı Joe Aku, daha fazla toprak kayması riskine atıfta bulunarak, “Cesetlerin çıkarılmasına yönelik tüm çabalar tehlike nedeniyle durduruldu” diye konuştu.
Binbaşı, “Kurtarma çalışmaları bu aşamada tartışmaya açık değil” diyerek hayatta kalanların sevdiklerine kavuşma umutlarını suya düşürdü.
Bölgeyi denetleyen önde gelen askeri yetkililerden biri olan Aku, dağlık felaket bölgesini “girilmez bölge” ilan etti.Bölge bir sonraki duyuruya kadar topluma ve yetkililere kapalı tutulacak.
Papua Yeni Gine hükümeti, Enga eyaletindeki uzak bir topluluğu yutan 600 metre genişliğindeki toprak ve kayalardan oluşan yığına 2 bin kişinin gömülmüş olabileceğini tahmin ediyor.
Yerel sağlık yetkililerine göre, geçici kurtarma çalışmaları sadece dokuz cesedi ortaya çıkardı.
Kurtarma çalışmaları durdurulduğu için felaketin gerçek bilançosu muhtemelen hiçbir zaman bilinemeyecek.
Yetkililer çalışmaların durdurulmasının ardından, “Bu aşamada olay yerinde olmak çok tehlikeli. Bu bölgenin gördüğü en kötü ve en büyük toprak kayması” açıklamasında bulundu.
Papua Yeni Gine dünyanın afetlere en açık bölgelerinden biridir ve dağlık bölgelerinde toprak kaymaları son derece yaygındır.
Papua Yeni Gine’nin madencilik ve jeolojik tehlikeler departmanı, “yakın gelecekte” bölgede “daha fazla toprak kayması olasılığının yüksek olduğu” uyarısında bulundu.
Kurtarma çalışmalarının başka bir toprak kaymasına neden olabileceği ve köylülerin tahliyesinin “pazarlık konusu yapılmaması” gerektiği vurgulandı.
Çevredeki topluluklar risk nedeniyle tahliye edildi ve birçoğu yakındaki “bakım merkezlerine” sığındı.
Hayatta kalmak için ajanslardan ya da dost ülkelerden gelen yardımlara bel bağlamış durumdalar.
Yardım çabaları, bölgenin uzak konumu, yakınlardaki kabile şiddeti ve ana yol bağlantılarını kesen heyelan hasarı nedeniyle ciddi şekilde engellenmiş durumda.
“Enkaz altında kalanlar” için bir anma töreni konusunda görüşmeler sürüyor.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI