DOLAR
32,7525
EURO
35,0851
ALTIN
2.450,67
BIST
10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
37°C
Antalya
37°C
Açık
Pazartesi Açık
36°C
Salı Parçalı Bulutlu
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
31°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C
SON DAKİKA
Çeşme, Selçuk ve Menderes’te orman yangınları | Bakan Yumaklı: Yangınlar kontrol altında, gözaltına alınanlar var
Selçuk ve Menderes’te orman yangını
İzmir’de orman yangınları: Selçuk ve Menderes’teki yangınlar kontrol altına alındı
Türkiye alevlerle mücadele ediyor: 4 ilde orman yangını, ekiplerin müdahalesi sürüyor
İzmir’de orman yangını! Uçaklar ve helikopterler bölgede
Meteoroloji açıkladı! Bugün hava nasıl olacak? 29 Haziran 2024 hava durumu raporu, bazı illere sağanak yağış kuvvetli geliyor
Dorukhan Toköz Eyüpspor’da (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
Çanakkale açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem
Korkutan açıklama geldi! “6 büyüklüğünde deprem meydana gelebilir”
Bingöl’de 4 büyüklüğünde deprem| Son depremler
Meteoroloji’den 10 il için gök gürültülü sağanak uyarısı! Çok kuvvetli geliyor
Bayram tatilinin acı bilançosu: 5 günde 36 kişi yaşamını yitirdi
FETÖ’den ABD Başkanı Biden’a mektup | Güvenlik kaynakları: Türkiye’yi şikayet eden mektup yazıldı
Marmara Denizi’nde 3,3 büyüklüğünde deprem
Malatya’da 4,4 büyüklüğünde deprem
Resmi Gazete’de bugün (14 Haziran 2024 Resmi Gazete kararları)
Akdeniz’de 4.2 büyüklüğünde deprem
Türkiye’de deprem beklenen 2 bölge! Risk altında olan illeri açıkladı
Bu illerde yaşayanlar dikkat! Sağanak yağış kuvvetli geliyor
SON DAKİKA: Kahramanmaraş Göksun’da deprem | Son depremler
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ne Yedisu Fayı ne Marmara… Prof. Dr. Kutoğlu, Türkiye’de deprem riskinin en yüksek olduğu yeri açıkladı: Gerinim değeri en yüksek nokta İzmir

Antalya Bilet…

Ne Yedisu Fayı ne Marmara… Prof. Dr. Kutoğlu, Türkiye’de deprem riskinin en yüksek olduğu yeri açıkladı: Gerinim değeri en yüksek nokta İzmir
REKLAM ALANI
12.06.2024 11:08
0
A+
A-

Ne Yedisu Fayı ne Marmara… Prof. Dr. Kutoğlu, Türkiye’de deprem riskinin en yüksek olduğu yeri açıkladı: Gerinim değeri en yüksek nokta İzmir

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Mühendislik Fakültesi, Anadolu’daki fayları geliştirilen yazılımla yakından takip ediyor. Üniversitenin Geomatik Mühendisliği bölümünde görevli öğretim üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, kamuoyunda en çok Yedisu Fayı ve Marmara bölgesinin konuşulduuğunu ancak en yüksek riskin İzmir’de olduğunu söyledi. Kutoğlu, “İzmir çevresinde, Denizli’de, Aydın’da, Manisa’da ve Bergama hattındaki faylara baktığımız zaman bunların uzunlukları 6’dan büyük, 7’ye varan depremler üretebileceğini söylemek mümkün.” dedi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, milattan önce 222 yılına kadar geçmiş depremleri de gösteren, yer hareketlerini uydu verileri ve uzay teknolojileri kullanarak geliştirdikleri yazılım ile incelediklerini söyledi.
Aktif fayların yüksek gerinim değerlerine sahip noktalarda sıcak bölgeler oluşturduğunu ifade ederek 6 Şubat depremlerinden sonra o bölgedeki fayların hareketlendiğini anlatan Kutoğlu, “Türkiye’nin değişik yörelerinde geçmişte olan depremlere baktığımız zaman, aktif fayların bazısının sıcak bölgeler oluşturduğunu, yüksek miktarda enerji biriktirdiğini ve diğerlerine göre kırılmaya daha yakın olduklarını yaptığımız çalışmalardan görüyoruz.” dedi.
Yer kabuğu hareketlerinin takibiyle, fayların yıllık hareket hızlarını ortaya çıkarmanın mümkün olduğunu anlatan Kutoğlu, “Bu yıllık hareket hızlarından yola çıkarak geçmişte faylar üzerinde meydana gelen depremlerle bunları bir araya getirdiğimizde, şu anda konuşulan yerlerin dışında da gerçekten sıcak nokta, sıcak faylar diye adlandırabileceğimiz gerinim değerleri yüksek miktarlara ulaşmış bölgeler söz konusu.” ifadelerini kullandı.
Daha önce Erzurum-Erzincan hattına dikkat çektiğini hatırlatan Kutoğlu, Marmara ve Hatay-Maraş bölgelerini konuşurken diğer noktaları da unutmamak gerektiğini belirtti.
İzmir bölgesinde 3 fay gördüklerini söyleyen Prof. Dr. Kutoğlu, “Ege’de özellikle geçmiş depremleri ve fayların hareket hızlarını incelediğimizde orada da yüksek derecede enerji biriktirmiş, sıcak nokta olarak adlandırabileceğimiz fay hatlarımız söz konusu. Haritayı incelediğimizdeki değerler modelden değil, gerçek yeryüzü hareketlerinden elde edilmiş enerji birikimleri. O yüzden son derece güvenilir bilgiler.” şeklinde konuştu.
İzmir ve çevresinde 3 fay olduğunun düşünüldüğünü söyleyen Kutoğlu, “Manisa bölgesinde, İzmir’in kuzeyinde Bergama bölgesinde 2 fayımız, Aydın’dan geçen 1 fayımız ve Denizli’deki 1 fayımızın gerçekten gerinim değerleri olarak ülkemizdeki gerilimi en yüksek faylar içinde olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla diğer fayları konuşurken İzmir ve yakın çevresindeki illerdeki bu tehditleri göz ardı etmemek lazım.” dedi.
“Yaptığımız değerlendirmeler, bu fayların Türkiye’de gerinimi en yüksek faylar içinde olduğunu gösteriyor. İzmir çevresinde, Denizli’de, Aydın’da, Manisa’da ve Bergama hattındaki faylara baktığımız zaman bunların uzunlukları 6’dan büyük, 7’ye varan depremler üretebileceğini söylemek mümkün.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Kutoğlu, 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede kırılmamış faylar olduğunu, Malatya’ya enerji aktarımı yaşandığını ve Erzincan ile Erzurum faylarına enerji transferi olduğunu da belirterek, Yedisu ve Marmara’da Pamukova fayında enerji birikiminin yüksek olduğunu kaydetti.
Kutoğlu, Marmara Denizi’ndeki fayların hareketli olduğunu ve yaptığı hesaplamalar sonucunda en büyük riskin Ege Bölgesi’nde olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
“Fay hareket hızlarından elde ettiğimiz gerinim bilgilerine göre, hep gündemde Marmara ve Maraş bölgesi konuşulmasına rağmen bizim elde ettiğimiz son verilere göre, Ege Bölgesi’nde bu saydığımız faylardaki gerinim değerleri diğerlerine oranla daha yüksek gözüküyor. Bana sorarsanız en yakın tehlike, en yüksek risk bu bölgede gözüküyor.”

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI