DOLAR
32,6968
EURO
35,1398
ALTIN
2.447,86
BIST
10.343,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
37°C
Antalya
37°C
Açık
Pazartesi Açık
36°C
Salı Parçalı Bulutlu
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
31°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C
SON DAKİKA
Dolar kuru bugün ne kadar? (2 Temmuz 2024 dolar – euro fiyatları)
Galatasaray, Michy Batshuayi’yi açıkladı
Matchoi Djalo Başakşehir’de (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada patlama: 5 ölü, 57 yaralı
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada patlama: 5 ölü, 63 yaralı
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada doğalgaz patlaması: 4 ölü, 20 yaralı
Çeşme, Selçuk ve Menderes’te orman yangınları | Bakan Yumaklı: Yangınlar kontrol altında, gözaltına alınanlar var
Selçuk ve Menderes’te orman yangını
İzmir’de orman yangınları: Selçuk ve Menderes’teki yangınlar kontrol altına alındı
Türkiye alevlerle mücadele ediyor: 4 ilde orman yangını, ekiplerin müdahalesi sürüyor
İzmir’de orman yangını! Uçaklar ve helikopterler bölgede
Meteoroloji açıkladı! Bugün hava nasıl olacak? 29 Haziran 2024 hava durumu raporu, bazı illere sağanak yağış kuvvetli geliyor
Dorukhan Toköz Eyüpspor’da (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
Çanakkale açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem
Korkutan açıklama geldi! “6 büyüklüğünde deprem meydana gelebilir”
Bingöl’de 4 büyüklüğünde deprem| Son depremler
Meteoroloji’den 10 il için gök gürültülü sağanak uyarısı! Çok kuvvetli geliyor
Bayram tatilinin acı bilançosu: 5 günde 36 kişi yaşamını yitirdi
FETÖ’den ABD Başkanı Biden’a mektup | Güvenlik kaynakları: Türkiye’yi şikayet eden mektup yazıldı
Marmara Denizi’nde 3,3 büyüklüğünde deprem
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye kavruluyor: Son 3 günde 66 milyon insan aşırı sıcaklara maruz kaldı

Antalya Bilet…

Türkiye kavruluyor: Son 3 günde 66 milyon insan aşırı sıcaklara maruz kaldı
REKLAM ALANI
13.06.2024 12:01
0
A+
A-

Türkiye kavruluyor: Son 3 günde 66 milyon insan aşırı sıcaklara maruz kaldı

İnsan faaliyetlerinin yol açtığı iklim değişikliği nedeniyle Türkiye’de 66 milyon insan son üç gündür görülen aşırı sıcaklara maruz kaldı. İstanbul’da günlük sıcaklık değerleri 11 Haziran’da 29,2 dereceye ulaşarak mevsim normallerinin 4,9 derece ve Bursa’da 34,1 dereceyle mevsim normallerinin 8 derece üzerine çıkarken, İzmir’de bugün sıcaklığın 39,7 dereceyi göreceği ve mevsim normallerinin 9,6 derece üzerinde olacağı tahmin edildi.

Uluslararası araştırma kuruluşu Climate Central uzmanları, günlük yerel sıcaklık ilişkilendirme sistemleri İklim Değişim Endeksi (CSI) kapsamında, Kuzey Afrika, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Akdeniz ve Orta Doğu ülkelerinde son günlerde görülen aşırı sıcaklar ve iklim değişikliği arasındaki ilişkiyi analiz etti.
Fosil yakıt kullanımının yol açtığı iklim değişikliğinin günlük sıcaklık değerlerini nasıl değiştirdiğini ölçümleyen CSI’ın merkezi sıfır olarak alınıyor. Bir bölgedeki sıcaklık değeri için CSI seviyesinin sıfır olması, insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğinin sıcaklık üzerinde tespit edilebilir bir etkisi olmadığını gösteriyor.
Pozitif CSI seviyeleri 1 ila 5, sıcaklıklarda iklim değişikliğinin tespit edilebilir etkisi olduğu anlamına geliyor. CSI 1 seviyesi, iklim değişikliğinin tespit edilebilir etkisi olduğu ve bu nedenle sıcaklığın 1,5 kat daha olası hale geldiğini gösteriyor. CSI 2 ve üstü seviyeler, sıcaklık olasılığının çarpan etkisinde arttığına işaret ediyor.
Climate Central’ın analizine göre, Kuzey Afrika, Akdeniz ve Orta Doğu’da 11-13 Haziran tarihlerinde 290 milyon kişinin iklim değişikliğinden kaynaklanan anormal sıcaklara maruz kaldığı ve bu sıcaklık değerlerine ulaşılmasının iklim değişikliği nedeniyle en az 5 kat olası hale geldiği tespit edildi.
Türkiye, Suudi Arabistan, Irak, Suriye, Türkmenistan, Cezayir, Mısır, Afganistan ve Yunanistan’ın birçok şehrinde maksimum sıcaklıkların 40 derece ve üzerine çıktığı görülürken, Bulgaristan’ın Sofya, Filibe ve Burgaz, Libya’nın Bengazi ve Misrata, Gazze Şeridi’nde Refah, İsrail’in Kudüs ve Tel Aviv, Yunanistan’ın Atina ve Selanik, Türkiye’nin Antalya ve İzmir şehirlerinde sıcaklıkların 30 ila 38 derece arasında seyrettiği ölçüldü.
Sıcaklıkların, söz konusu bölgelerin büyük kısmında mevsim normallerinin 2 ila 8 derece üzerinde seyrettiği belirlendi.
Söz konusu dönemde sıcaklıklar İstanbul’da 11 Haziran’da maksimum değere ulaşarak 29,2 dereceyi gördü. İstanbul’da 11 Haziran’daki günlük sıcaklık değeri mevsim normallerinin 4,9 derece üzerinde ölçüldü.
Bursa’da 12 Haziran’da 34,1 dereceye çıkan sıcaklıklar, mevsim normallerinin 8 derece üzerinde kayıtlara geçti.
İzmir’de ise bugün (13 Haziran) günlük sıcaklık değerlerinin 39,7 ile mevsim normallerinin 9,6 derece üzerine çıkacağı tahmin edildi.
Diğer ülkelerden Basra’da sıcaklıkların bugün mevsim normallerinin 2,1 derece üstünde 46,2 dereceye ulaşacağı, Medine’de 44,4 dereceyi, Felluce’de 43,4 ve Bağdat’da 43,9 dereceyi, Kahire’de 41 dereceyi ve Kudüs’te 39,3 dereceyi bulacağı öngörüldü.
Türkiye’nin batısı, Cezayir, Libya’nın batı ve güney kısımları, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Kıbrıs, Lübnan, Suriye, Suudi Arabistan, Umman, İran, Afganistan ve Türkmenistan’da 11-13 Haziran’daki sıcaklıkların, insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğinin aşırı sıcaklıklar üzerindeki etkisinin en üst seviyede olduğunu gösteren CSI 5 seviyesinde olduğu tespit edildi.
Türkiye’de 11-13 Haziran döneminde 66 milyon kişinin en az 1 gün CSI 5 seviyesinde aşırı sıcaklığa maruz kalmış olacağı tahmin edildi. Bir başka deyişle, bu 3 gün içinde Türkiye’de 66 milyon insan, iklim değişikliği nedeniyle 5 kat daha olası hale gelen anormal sıcaklıkları hissedecek.
Türkiye dahil birçok bölgede aşırı sıcakların daha uzun bir süre devam edebileceği öngörülüyor.
Climate Central analizine göre, aşırı sıcaklara bağlı olarak orman yangınlarına ilişkin endişeler artıyor. Özellikle Yunanistan bu açıdan riskli bölgelerden biri olarak görülürken, uzun sıcaklık dönemlerine maruz kalan diğer ülkeler için de orman yangını riski bulunuyor.
Aşırı sıcağa maruz kalmanın bitkinlik ve felç gibi sıcağa bağlı hastalıklara yol açabileceği, diyabet, kardiyovasküler hastalık, astım ve diğerleri altta yatan rahatsızlıkları kötüleştirme riski de artıyor.
Anormal sıcaklıkların, Sahra Altı ve Kuzey Afrika ülkelerinden Libya, Tunus ve Cezayir gibi ülkelere sığınan göçmenleri daha kırılgan hale getirebileceği, Gazze Şeridi gibi çatışmaların yaşandığı bölgeleri etkileyebileceği belirtiliyor.
WWF Yunanistan Orman Yangınları Aksiyon Koordinatörü Elias Tziritis, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklim değişikliği nedeniyle orman yangınları döneminin arttığını belirterek, “Dünya çapında, orman yangınları dönemi yüzde 20 arttı. Bu, ya orman yangınlarının daha uzun bir döneme yayıldığı ya da orman yangını döneminde daha ciddi risklerle karşılaşılan günlerin sayısının arttığı anlamına geliyor.” diye konuştu.
Dünyada 2021’de 9 milyon ve 2022’de 6 milyon hektar alanın yok olduğu bilgisini paylaşan Tziritis, bu kaybın büyük bir kısmının orman yangınlarından kaynaklandığını söyledi.
Tziritis, orman yangınlarıyla mücadele yatırımlarının değişmesi gerektiğinin altını çizerek, Akdeniz ülkelerinden örnek vererek, bu ülkelerde yatırımların yüzde 80’inin yangınları söndürmeye ve sadece yüzde 20’sinin yangınları önlemeye ayrıldığını anlattı.
Yangınları önleme ve söndürme yatırımlarının dengeli olması gerektiğini belirten Tziritis, yangınlarla mücadelede en önemli noktanın fosil yakıtlardan kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmak olduğunu sözlerine ekledi.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI