DOLAR
32,8351
EURO
35,2631
ALTIN
2.456,59
BIST
10.680,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Az Bulutlu
31°C
Antalya
31°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
31°C
Cumartesi Açık
37°C
Pazar Açık
37°C
Pazartesi Açık
36°C

Dünyanın gördüğü en büyük kıtlık: Sudan’da insanlar nasıl yaşıyor?

Antalya Bilet…

Dünyanın gördüğü en büyük kıtlık: Sudan’da insanlar nasıl yaşıyor?
REKLAM ALANI
18.06.2024 09:54
0
A+
A-

Dünyanın gördüğü en büyük kıtlık: Sudan'da insanlar nasıl yaşıyor?

Savaş Sudan’ı harap etti, ülkenin büyük bir kısmını yok etti ve 18 milyon insanı açlıkla karşı karşıya bıraktı. Yıllardır süren savaşın gölgesinde dünyanın şahit olduğu en büyük kıtlıkla mücadele eden Sudan aynı zamanda son yılların en büyük göç krizi ile de karşı karşıya. Peki “insan yapımı kıtlıkla” mücadele eden Sudan’da insanlar nasıl yaşıyor?

Sudan’da süren savaş ülkenin büyük bölümünde yıkıma neden oldu.
Sudan ordusu ile ana amaçlarının demokrasiyi kurmak olduğunu söyleyen paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasındaki çatışma her geçen hafta daha da kötüleşiyor.
Savaş sırasında on dört bin kişi öldürüldü ve Batı Sudan’daki Darfur’un başka bir soykırıma doğru gidiyor olabileceğine dair güvenilir raporlar var. Durum felaket seviyelerine doğru kötüleşmeye devam ediyor.
ABD’li yetkililerden gelen raporlar, Sudan’ın 1983 ile 1985 yılları arasında bir milyon insanın ölümüne yol açan Etiyopya’daki kıtlıktan bu yana dünyanın gördüğü en kötü kıtlıkla karşı karşıya olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.
Sudan’daki koşullar, 20. yüzyılın en ağır insani krizlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Dünya Gıda Programı’na göre Sudan’da yaklaşık 18 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya, bunların 5 milyonu acil açlık seviyesinde.
Sudan’da çalışan bir gıda güvenliği uzmanı BBC’ye, eylül ayına kadar nüfusun yaklaşık yüzde 70’inin felaket düzeyinde açlık durumunda olmasını beklediğini söyledi.
Savaş başlamadan önce Sudan zaten birçok insani sorunla karşı karşıyaydı.
Dünya Bankası’na göre 2021’de Sudan’daki hanelerin yüzde 40’ından fazlasının temel su hizmetlerine, yüzde 67’sinin ise temel sanitasyona erişimi yoktu.
Savaş, Sudan’ın ekonomisini harap etti ve insanları daha da yoksul duruma düşürdü.
9 milyondan fazla kişi yerinden edildi ve 2 milyon kişi de sınır ülkelerine itildi.
Sudan dünyadaki en büyük yerinden edilme krizini yaşıyor.
Unicef’e göre ülke içinde yerinden edilenlerin dört milyondan fazlası çocuk; bu da Sudan’ın aynı zamanda dünyanın en büyük yerinden edilmiş çocuk kriziyle karşı karşıya olduğu anlamına geliyor.
Canlarını kurtarmak için kaçanlar geride işyerleri ve işyerleri ile bir zamanlar tarım için kullanılan ancak “savaş alanına” dönüşen arazileri bıraktı.
Sonuç, 2023’te yüzde 146’ya yükselen göz yaşartıcı hiperenflasyon oldu; gıda fiyatları şu anda beş yıllık ortalamanın yüzde 350 üzerinde.
Dünyanın dikkatinin büyük bir kısmı, başka bir insan kaynaklı kıtlığa sahne olan Gazze’ye odaklanmış durumda.
Sudan halihazırda dünyadaki en kötü insani kriz haline gelmiş durumda ve medyada çok daha az yer alan ve küresel düzeyde endişe duyulan, tarihi boyutlarda bir insani felakete doğru ilerliyor.
BM’nin ülke için yaptığı insani yardım çağrısı, ihtiyaç duyduğu fonun yalnızca yüzde 16’sını aldı.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI