DOLAR
32,8351
EURO
35,2631
ALTIN
2.456,59
BIST
10.680,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Az Bulutlu
31°C
Antalya
31°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
31°C
Cumartesi Açık
37°C
Pazar Açık
37°C
Pazartesi Açık
36°C

İHA ve drone’lar için özel hava otobanları

Antalya Bilet…

İHA ve drone’lar için özel hava otobanları
REKLAM ALANI
19.06.2024 11:16
0
A+
A-

İHA ve drone'lar için özel hava otobanları

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İnsanız Hava Araçları (İHA) ile drone’ların, şehir içi ve şehirler arası uçuşlarda belirlenecek koordinatlar çerçevesinde gidip gelmelerini sağlayacak hava koridorları ve güzergahlar oluşturacaklarını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklamasında, drone’lar için özel olarak uygulamaya konulması planlanan hava otobanlarına ilişkin bilgi verdi.
Oluşturulacak güzergahın Avrupa’nın sayılı otonom drone koridorlarından olacağını belirten Uraloğlu, birçok ülkenin amatör İHA ve drone’lara dair yeni düzenlemeler hazırlamaya başladığına işaret etti.
Uraloğlu, oluşturulacak hava otobanlarıyla, İHA ve drone’ların uygunsuz uçuşlarının önüne geçmekle kalmayıp aynı zamanda takip ve trafik yönetim sisteminin de getirileceğine dikkat çekerek, şu değerlendirmede bulundu: “Hava araçlarının belirlenen güzergahların dışına çıkmasını engelleyeceğiz. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne (SHGM) kayıtlı toplam 1 milyon 521 bin 615 lisanslı İHA pilotu ve 65 bin 859 İHA için Bakanlık olarak temel hedefimiz, ulaşımın her modunda güvenliği sağlamak.
Karada araçlar, havada uçaklar ve denizde gemiler için nasıl belirli güzergahlar ve yollar oluşturuyorsak dünyada ve ülkemizde son zamanlarda kullanımı oldukça artan İHA’lar ve drone’ların da şehir içi ve şehirler arası uçuşlarda belirlenecek koordinatlar çerçevesinde gidip gelmelerini sağlayacak hava koridorları ve güzergahlar belirleyeceğiz. Bu sayede uygunsuz uçuşların önüne geçerek drone’lar için güvenli hava sahası oluşturacağız.”
Bakan Uraloğlu, İHA’lar ve drone’ların, güvenlikten tarıma, kargodan gümrük işlemlerine, orman yangınlarıyla mücadeleden sivil ve ticari uçuşlara kadar farklı amaçlarda kullanıldığını belirterek, yeni sistemle uygunsuz uçuşların engelleneceğini vurguladı.
Özellikle hassas bölgelerde hem güvenlik zafiyeti oluşmamasını hem de özel yaşamın gizliliğini korumayı amaçladıklarını bildiren Uraloğlu, “Bununla birlikte getireceğimiz sistemle erişilebilir, verimli ve çevre dostu dijital bir uygulama ile operatörler mobil uygulamalar üzerinden uçuş izni alma ve hava sahası bilgilerini görme gibi imkanlara ulaşılabilecek.” değerlendirmesinde bulundu.
Uraloğlu, SHGM’nin yeni sivil havacılık modelleri üzerinde çalışmalar yaptığını da belirterek, şunları kaydetti: “Tüm ulaşım modlarında olduğu gibi İHA ve drone’lar için de kontrol mekanizması ihtiyacı var. Bu araçlar için takip ve trafik yönetim sistemimiz İHA’ların mevcut hava sahasına entegrasyonunu sağlayacak. Drone’lar sistem bilgileri, konum, irtifa, hız, pilot bilgileri canlı olarak havacılık kontrol merkezine iletilecek ve kayıt altına alınacak. Bu sayede trafik yönetimi ve uçuş izinleri tek bir merkezden hızlı, kolay, emniyetli bir şekilde gerçekleşecek. Ayrıca drone’ların arıza, pil bitmesi veya olumsuz bir durumla karşı karşıya kalmasına karşı da güzergahlar üzerine tamir istasyonları kurmayı planlıyoruz.”

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI