DOLAR
32,6610
EURO
35,4440
ALTIN
2.506,82
BIST
10.851,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
39°C
Antalya
39°C
Açık
Pazar Açık
40°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
38°C
Salı Az Bulutlu
35°C
Çarşamba Az Bulutlu
33°C
SON DAKİKA
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “Esad’a davet olabilir” mesajı
Bakan Şimşek: Yatırımcı ilgisi artıyor, risk primi geriliyor
SON DAKİKA HABERİ | Eylem Tok ile oğlu Timur Cihantimur iade edilecek mi? Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Yargıdan kaçış olmamalı
Brent petrol fiyatı ne kadar oldu? (5 Temmuz 2024 petrol fiyatları)
Yeni bakanlar ile kabine toplandı
Sağlık Bakanlığı’nda devir teslim töreni | Fahrettin Koca, görevi Kemal Memişoğlu’na devrediyor
Dolar kuru bugün ne kadar? (2 Temmuz 2024 dolar – euro fiyatları)
Galatasaray, Michy Batshuayi’yi açıkladı
Matchoi Djalo Başakşehir’de (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada patlama: 5 ölü, 57 yaralı
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada patlama: 5 ölü, 63 yaralı
SON DAKİKA HABERİ | İzmir Torbalı’da bir binada doğalgaz patlaması: 4 ölü, 20 yaralı
Çeşme, Selçuk ve Menderes’te orman yangınları | Bakan Yumaklı: Yangınlar kontrol altında, gözaltına alınanlar var
Selçuk ve Menderes’te orman yangını
İzmir’de orman yangınları: Selçuk ve Menderes’teki yangınlar kontrol altına alındı
Türkiye alevlerle mücadele ediyor: 4 ilde orman yangını, ekiplerin müdahalesi sürüyor
İzmir’de orman yangını! Uçaklar ve helikopterler bölgede
Meteoroloji açıkladı! Bugün hava nasıl olacak? 29 Haziran 2024 hava durumu raporu, bazı illere sağanak yağış kuvvetli geliyor
Dorukhan Toköz Eyüpspor’da (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
Çanakkale açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Tam 2 bin 800 yıllık! Uratu Kralı tarafından yaptırılmış, eski günlerine geri döndü

Antalya Bilet…

Tam 2 bin 800 yıllık! Uratu Kralı tarafından yaptırılmış, eski günlerine geri döndü
REKLAM ALANI
20.06.2024 10:29
0
A+
A-

Tam 2 bin 800 yıllık! Uratu Kralı tarafından yaptırılmış, eski günlerine geri döndü

Urartu Kralı tarafından 2 bin 800 yıl önce yaptırılan Keşiş Gölü, bu yıl bölgenin bol kar ve yağmur almasıyla tekrar canlanarak yaban kuşlarına ev sahipliği yapmaya başladı.

Ülke genelinde son 4 yıldır yaşanan kuraklık, birçok göl ve barajlar kurumaya neden olurken, bu göllerden biri de milattan önce 685-645 yıllarında hüküm süren Urartu Kralı II. Rusa tarafından Erek Dağı’nın doğusunda akarsu vadisinin önünü kapattırmasıyla oluşturulan Turna (Keşiş) Gölü idi.
Geçtiğimin son 4 yıldır yaz mevsimlerinin yağışsız ve kurak geçmesi sebebiyle kurumaya yüz tutan Gürpınar ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve Erek Dağı eteklerindeki 2 bin 500 rakımlı Keşiş Gölü, karların erimesi ve son yağışların etkisiyle tekrar canlanarak göçmen kuşların konaklama ve üreme alanı oldu.
Yağışlarla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, “Havza bu yıl beklentilerin üzerinde çok yağış aldı ve rekorlar kırdı. Yani Mart’ta, Nisan’da ve Mayıs’ta rekor kırdı. Tabi ki bunlar güzel şeyler.
Dolayısıyla bütün bu yağış değerleri o rekorlar, hem yağmur hemde kar şeklinde yağması önemli bir kısmı havzanın son yıllarda kaybettiği suyu büyük oranda karşılamış oldu. Şüphesiz bunların başında Turna Gölü. Erek Dağı’nın hemen yakınındaki göl alanı bunlardan bir tanesi. Geçen yıllarda aşırı buharlaşma ve sıcaklıktaki artışa bağlı olarak gölün büyük bir kısmının kuruduğuna tanıklık etmiştik.
Oysa bu yıl düşen yağışlar gölü beslemiş ve eski ihtişamı olmasa da o güzel günlerine geri dönüş gerçekleşmiş. Dolayısıyla havzadaki o irili ufaklı birçok gölün suyla buluşması orada özellikle beslenen kuş türleri, o kuş popülasyonun gölü tekrar ziyaret etmesi, orada bir yaşam alanı oluşturması kesinlikle harika bir olay.
Havza bu yıl aldığı yağışla irili ufaklı başta Van Gölü olmak üzere birçok kuşlar açısından hakikaten zengin bir alan oluşturan ve kuş cenneti diye adlandırdığımız o göllerin tamamının sularla buluşması göl seviyelerinde iyileşmenin kaydedilmesi önemli bir gelime olarak ifade ediyorum.
Bu sürecin en azında 2024 ve 2025 yılı boyunca devam edeceğini, çünkü yağan yağışların topraktaki yolculuğu o göllerle tekrar buluşması en azından yaz mevsimi ortalarına kadar belli noktalarda da belki önümüzde yıla kadar sarkacak beslenme dinamiği oluşturacak. En azında 1-2 yıl havaların tabi ki iyi gitmesi, tekrar yağış düşmesi halinde çok daha pozitif etkilenecek. Etkilenmese bile çok ciddi yağış düşmese bile o göllerde en az önümüzdeki 2 yıl boyunca yaşayacaklarını, kuşlara ev sahipliği yapacaklarını söyleyebiliriz” dedi.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI