DOLAR
32,7262
EURO
35,0852
ALTIN
2.440,77
BIST
10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Hafif Yağmurlu
32°C
Antalya
32°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
38°C
Pazar Açık
37°C
Pazartesi Açık
35°C
Salı Az Bulutlu
32°C

Çin’in keşif aracı bir ilki başardı: Ay’ın karanlık yüzeyinden kaya ve toprak toplayan Chang’e-6 Dünya’ya döndü

Antalya Bilet…

Çin’in keşif aracı bir ilki başardı: Ay’ın karanlık yüzeyinden kaya ve toprak toplayan Chang’e-6 Dünya’ya döndü
REKLAM ALANI
25.06.2024 12:25
0
A+
A-

Çin'in keşif aracı bir ilki başardı: Ay'ın karanlık yüzeyinden kaya ve toprak toplayan Chang'e-6 Dünya'ya döndü

Çin’in Ay’ın karanlık yüzüne gönderdiği “Chang’e-6” keşif aracının, topladığı kaya ve toprak örnekleriyle Dünya’ya döndüğü bildirildi.

Çin Ulusal Uzay İdaresinden yapılan açıklamaya göre, örnekleri taşıyan dönüş mekiği bu sabah saatlerinde Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’ndeki planlanan alana indi.Örneklerin mühürlendiği konteyner, açılmak üzere Pekin’de gönderilirken Chang’e-6 görevinin başarıyla tamamlandığı belirtildi.Konteyner açıldıktan sonra örnekler tasnif ve analiz çalışmaları için bilim ekibine teslim edilecek.
Chang’e-6, bugüne dek Ay’ın karanlık yüzeyinden kaya ve toprak örneği toplayan ilk keşif görevi olurken Çin de bunu yapan ilk ülke oldu.Uydu, sonda, iniş ve yükseltme araçları ile dönüş mekiğinden oluşan keşif aracı, 3 Mayıs’ta Çin’in Haynan Adası’ndaki Vınçang Uzay Merkezi’nden fırlatılmıştı.Keşif aracı, 2 Haziran’da Ay’ın Güney Kutbu-Aitken Çanağı içindeki bir krater olan Apollo Çanağı’na yumuşak iniş yapmış, toprak ve kaya örnekleri toplama işlemlerini 4 Haziran’da tamamlamıştı.
Dünya’nın etrafı ile kendi etrafındaki dönüş hızı eşit olduğundan Ay’ın hep aynı yüzü Dünya’ya dönük oluyor. Ay’ın Dünya’dan görünmeyen uzaktaki yüzüne “karanlık yüzü” adı veriliyor.”Karanlık” ifadesi, ışık yokluğunu değil bu bölgenin Ay’ın yakındaki yüzüne göre daha az bilinmesini ifade ediyor.İlk kez eski Sovyetler Birliği’nin “Luna” uydusu 1959’da Ay’ın karanlık yüzünü fotoğraflamış, Sovyetler Birliği Bilimler Akademisi de 1960’ta Ay’ın karanlık yüzünü anlatan detaylı bir atlas yayımlamıştı.ABD’nin 1968’deki insanlı ay seferi “Apollo 8” görevine katılan astronotlar, Ay’ın karanlık yüzünü bizzat gören ilk insanlar olmuştu.
Çin mitolojisindeki Ay tanrıçası “Çang’ı”nın adını taşıyan keşif görevleri, 2007 ve 2010 yıllarında Ay yörüngesine yollanan “Chang’e-1” ve “Chang’e-2″ uydularıyla başlamıştı. Ay’ın haritalandırılmasının hedeflendiği keşif görevleri, yüzeye yumuşak iniş için hazırlık amacı taşıyordu.”Chang’e-3” görevinde “Yütu” (Yeşim Tavşanı) adı verilen gezgin keşif aracı, Aralık 2023’te Ay’ın yüzeyine indirilmişti.
Çin, “Chang’e-4” görevinde “Yütu-2″ gezgin keşif aracını Ocak 2019’da Ay’ın karanlık yüzüne indirerek ilke imza atmıştı.”Chang’e-5” görevinde Çin, Ay yüzeyinden kaya ve toprak örnekleri toplamayı amaçlayan ilk keşif aracını göndermişti. Keşif aracı, Kasım 2020’de fırlatıldıktan sonra topladığı 1,73 kilogram kaya ve toprak örneğiyle Aralık 2020’de Dünya’ya dönmüştü.
Çin, Ay’daki keşif faaliyetini gelecek yıllarda yeni görevlerle sürdürmeyi planlıyor. Bu kapsamda “Chang’e-6″nın ardından, 2026’da Ay’ın güney kutbunda keşif yapmak üzere “Chang’e-7” ve 2027’de doğal kaynak kapasitesini ve kullanılabilirliğini doğrulamak ve Ay yüzeyindeki uzay üssü inşası için testler yapmak üzere “Çang’ı 8” görevleri planlanıyor.Ülke, 2030’dan itibaren Ay’a insanlı seferler düzenlemeyi, Uluslararası Ay Araştırma Üssü kurarak daha ileri keşif faaliyetlerine zemin hazırlamayı hedefliyor.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI