DOLAR
32,7525
EURO
35,0851
ALTIN
2.450,67
BIST
10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
38°C
Antalya
38°C
Açık
Pazar Açık
37°C
Pazartesi Açık
36°C
Salı Parçalı Bulutlu
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
31°C

Kenya’daki vergi zammı protestolarında 13 kişi polis kurşunuyla öldü

Antalya Bilet…

Kenya’daki vergi zammı protestolarında 13 kişi polis kurşunuyla öldü
REKLAM ALANI
26.06.2024 12:19
0
A+
A-

Kenya'daki vergi zammı protestolarında 13 kişi polis kurşunuyla öldü

Vergi zammını da içeren 2024 Finans Tasarısı’na karşı başlayan protestolarla sarsılan Kenya’da, polisin ateş açması sonucu 13 kişi hayatını kaybetti. Çoğunlukla gençlerin öncülük ettiği eylemleri bastırmak için ordu devreye sokuldu.

Kenya’da vergi zammı protestoları polisin ölümcül müdahalelerine sahne oldu.
Eylemciler dün, vergi zammını da içeren 2024 Finans Tasarısı’na karşı çıkan göstericiler, planın kabul edildiği parlamentonun bazı bölümlerini ateşe verdi.
Başkent Nairobi’de polis dün eylemcilere ateş açtı, 13 kişi hayatını kaybetti.
Protestoları bastıramayan Devlet Başkanı William Ruto hükümeti, orduyu devreye soktu.
Ülke basınının gündemi protestolardı.
Standard gazetesi birinci sayfadan “Ölümler, kargaşa” manşetini attı.
Daily Nation da durumu “Kargaşa”  olarak tanımladı ve şöyle dedi: “Ülkenin temelleri kökünden sarsıldı.”
Çoğunlukla gençlerin öncülük ettiği gösteriler geçen hafta barışçıl bir şekilde başladı ve binlerce gösterici başkent ve ülke genelinde vergi artışlarına karşı yürüdü. Ancak dün öğleden sonra, polislerin parlamentoyu basan protestoculara gerçek mermilerle ateş açmasıyla tansiyon yükseldi.
Saatler sonra Savunma Bakanı Aden Bare Duale, hükümetin ülkedeki “acil güvenlik durumuyla” mücadelede polise destek olmak üzere orduyu görevlendirdiğini açıkladı. Gece geç saatlerde düzenlediği basın brifinginde Devlet Başkanı Ruto, hükümetinin “şiddet ve anarşiye” karşı sert bir tavır alacağı uyarısında bulunarak bazı göstericileri “suçlular” olarak tanımladı.
Ruto, “Barışçıl protestocular gibi davranan suçluların halka, onların seçilmiş temsilcilerine ve anayasamız uyarınca kurulmuş kurumlara karşı terör estirmesi ve cezasız kalmayı beklemesi doğru değildir, hatta düşünülemez bile” ifadelerini kullandı.
AFP’nin bildirdiğine göre bu sabah parlamento çevresinde yoğun bir polis varlığı göze çarptı.
Havada ise hala göz yaşartıcı gaz kokusu vardı.
Olaylar uluslararası toplumu alarma geçirirken, Beyaz Saray sükûnet çağrısında bulundu.
Aralarında Kanada, Almanya ve İngiltere’nin de bulunduğu 10’dan fazla Batılı ülke “özellikle Kenya Parlamentosu’nun önünde yaşananlar karşısında şoke olduklarını” açıkladı.
Afrika Birliği komisyonu başkanı Moussa Faki Mahamat, can kayıplarından duyduğu “derin endişeyi” dile getirerek tüm paydaşları sükunete ve daha fazla şiddetten kaçınmaya çağırdı.
Muhalefetteki Azimio koalisyonuna başkanlık eden kıdemli muhalefet lideri Raila Odinga ise hükümeti “ülkenin çocuklarına kaba kuvvet uygulamakla” suçladı.
Odinga, “Kenya, sırf çocuklar yiyecek, iş ve dinleyecek bir kulak istiyor diye çocuklarını öldürmeyi göze alamaz” dedi.
Doğu Afrika ülkesi Kenya’da, artan hayat pahalılığına ilişkin uzun süredir devam eden şikâyetler, geçen hafta milletvekillerinin 2024 finansman tasarısında önerilen vergi artışlarını tartışmaya başlamasıyla daha da arttı.
Ekmek alımlarını, araba sahipliğini, finansal ve mobil hizmetleri etkileyecek olan daha tartışmalı tekliflerden bazılarını geri çeken hükümet şimdi de akaryakıt fiyatlarını ve ihracat vergilerini arttırmayı planlıyor.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI