DOLAR
32,7525
EURO
35,0851
ALTIN
2.450,67
BIST
10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
38°C
Antalya
38°C
Açık
Pazar Açık
37°C
Pazartesi Açık
36°C
Salı Parçalı Bulutlu
32°C
Çarşamba Az Bulutlu
31°C
SON DAKİKA
Çeşme, Selçuk ve Menderes’te orman yangınları | Bakan Yumaklı: Yangınlar kontrol altında, gözaltına alınanlar var
Selçuk ve Menderes’te orman yangını
İzmir’de orman yangınları: Selçuk ve Menderes’teki yangınlar kontrol altına alındı
Türkiye alevlerle mücadele ediyor: 4 ilde orman yangını, ekiplerin müdahalesi sürüyor
İzmir’de orman yangını! Uçaklar ve helikopterler bölgede
Meteoroloji açıkladı! Bugün hava nasıl olacak? 29 Haziran 2024 hava durumu raporu, bazı illere sağanak yağış kuvvetli geliyor
Dorukhan Toköz Eyüpspor’da (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
Çanakkale açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem
Korkutan açıklama geldi! “6 büyüklüğünde deprem meydana gelebilir”
Bingöl’de 4 büyüklüğünde deprem| Son depremler
Meteoroloji’den 10 il için gök gürültülü sağanak uyarısı! Çok kuvvetli geliyor
Bayram tatilinin acı bilançosu: 5 günde 36 kişi yaşamını yitirdi
FETÖ’den ABD Başkanı Biden’a mektup | Güvenlik kaynakları: Türkiye’yi şikayet eden mektup yazıldı
Marmara Denizi’nde 3,3 büyüklüğünde deprem
Malatya’da 4,4 büyüklüğünde deprem
Resmi Gazete’de bugün (14 Haziran 2024 Resmi Gazete kararları)
Akdeniz’de 4.2 büyüklüğünde deprem
Türkiye’de deprem beklenen 2 bölge! Risk altında olan illeri açıkladı
Bu illerde yaşayanlar dikkat! Sağanak yağış kuvvetli geliyor
SON DAKİKA: Kahramanmaraş Göksun’da deprem | Son depremler
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünyanın en korkunç yeri: Kuzey ve Güney Kore arasındaki gerilim yükseliyor

Antalya Bilet…

Dünyanın en korkunç yeri: Kuzey ve Güney Kore arasındaki gerilim yükseliyor
REKLAM ALANI
27.06.2024 11:54
0
A+
A-

Dünyanın en korkunç yeri: Kuzey ve Güney Kore arasındaki gerilim yükseliyor

Balon savaşları ve birlik saldırıları Kore Tarafsız Bölgesi’nde belirsizliğin artmasına neden oldu. Bu bölgede yaşayanlar siyasi gerilimin ortasına yaşamlarını sürdürmeye devam ediyorlar. Kuzey ve Güney arasında adım adım artan gerilim nasıl başladı,nasıl devam ediyor?

Bill Clinton’un 1993’te başkan olarak ziyareti sırasında “dünyanın en korkunç yeri” olarak tanımladığı Kore Tarafsız Bölgesi (DMZ), üç yıl süren çatışmalar sonrasu 1953’te ateşkes sağlanmasıyla birlikte iki Kore arasında tampon görevi görmeye başladı. Son haftalarda sınır boyunca yaşanan olaylar bölgenin yeni bir gerginlik ve belirsizlik dönemine girdiğini gösteriyor.
Kuzey, Güney Kore sokaklarına gübre, sigara izmaritleri, kullanılmış piller, kumaş artıkları ve atık kağıtlar saçan binlerce balon gönderdi. Güney’deki muhalif gruplar da Kuzey lideri Kim Jong-un’un meşruiyetini zayıflatmak üzere tasarlanmış broşürler, K-pop ve K-drama yüklü USB bellekler içeren balonlarla karşılık verdi.
Güney Kore Birleşme Bakanlığı balonlarla gönderilen atıklar arasından alınan toprak örneklerinde kırbaç kurdu, kıl kurdu ve yuvarlak kurt gibi bulaşıcı parazitlere rastlandığını açıklamıştı. Buna rağmen atıkların miktarının az olması ve ordu tarafından kontrollü olarak toplanması nedeniyle herhangi bir enfeksiyon riski oluşturmadığı belirtilmişti.
Ancak endişe verici olan gelişme bu ay 20 ila 30 Kuzey Kore askerinin, DMZ’nin ortasından geçen sınır çizgisinin güney tarafına üç “saldırı” gerçekleştirdiğinin bildirilmesi oldu. Güney’deki mevkidaşlarının uyarı ateşi açmasının hemen ardından askerlerin geri çekilmesiyle sonuçlanan olaylar medya tarafından “kaza” olarak nitelendirildi.
DMZ’deki askeri tansiyon artarken, bölge sakinleri, kırılgan barışın devamını umduklarını ancak endişeli olduklarını dile getiriyorlar. “Tüm bu durumlar bizi endişelendiriyor. Bir şey olursa ne olacak? Bu sürekli aklımızda” diyorlar.Bu olayları izlemekle görevli olan Tarafsız Milletler Denetleme Komisyonu (NNSC), Kore savaşının sona erdiği 1953 yılından bu yana DMZ’yi aktif olarak denetliyor ve şu anda beş İsviçreli ve beş İsveçli askerden oluşuyor.
BBC’nin geçtiğimiz günlerde yayımladığı habere göre, yeni uydu görüntüleri, Kuzey Kore’nin Güney Kore sınırına yakın birden fazla yerde duvara benzeyen bölümler inşa ettiğini ortaya çıkardı. DMZ içindeki arazinin de temizlendiğini gösteren uydu görüntülerine göre Uzmanlar bunun Güney Kore ile uzun süredir devam eden ateşkesin ihlali anlamına gelebileceğini söylüyor.
Güney Kore, 7 yıl aradan sonra ilk kez Koreler arası deniz sınırı yakınlarındaki adalarda tam ölçekli gerçek atış tatbikatı gerçekleştirdi.
Güney Kore ordusundan yapılan açıklamada, deniz piyadelerinin 7 yıl aradan sonra ilk kez Sarı Deniz’deki Koreler arası deniz sınırı olan Kuzey Sınır Çizgisi (NLL) yakınlarında tam ölçekli gerçek atış tatbikatı gerçekleştirdiği bildirildi. Tatbikat kapsamında Yeonpyeong ve Baengnyeong adalarına konuşlanan birliklerin, K9 obüsleri, Chunmoo çoklu roketatar sistemleri ve Spike tanksavar füzeleri ile adalar açıklarındaki sulara 290’dan fazla gerçek atış yaptığı açıklandı.
Güney Kore son olarak 2017 yılında, Kuzey Kore ile askeri gerilimleri azaltmaya yönelik anlaşma imzalanmadan önce benzer bir tatbikat yapmıştı.
Güney Kore, Kuzey Kore’nin ülkenin sınır bölgelerine çöp taşıyan balonlar göndermesinin ardından 2018’de Kuzey Kore ile imzalanan askeri gerilimleri azaltmaya yönelik anlaşmadan tamamen çekilme kararı almıştı. Güney Kore, anlaşmadan çekilmesinin ardından Askeri Sınır Hattı ve sınır adaları yakınlarındaki tüm askeri faaliyetlerine yeniden başlayacağını duyurmuştu.
Eylül 2018’de Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki askeri gerilimleri azaltmak üzere imzalanan anlaşma kapsamında belirli kara ve deniz tampon bölgeleri oluşturulmuş, bu bölgelerde askeri tatbikatların yapılması yasaklanmıştı. Ayrıca, kazaları önlemek adına iki ülke sınırında uçuşa yasak bölgeler belirlenmişti.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI