DOLAR
33,5215
EURO
36,7483
ALTIN
2.586,41
BIST
10.076,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
32°C
Antalya
32°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
32°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
36°C
Pazar Açık
38°C
Pazartesi Açık
37°C
SON DAKİKA
Son dakika Muğla’da deprem mi oldu? Az önce deprem Muğla’da nerede oldu? Muğla deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 07 Ağustos 2024
Adana’da art arda üç deprem
Son dakika Adana’da deprem mi oldu? Az önce deprem Adana’da nerede oldu? Adana deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 07 Ağustos 2024
Hamas’ın yeni siyasi lideri Yahya Sinvar oldu
Instagram açılacak mı? Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’ndan açıklama: Ciddi bir aşama kaydettik
Dünyada sadece Tunceli’nin 2 köyünde var! Yeni bitki türü tespit edildi
Son dakika Gümüşhane’de deprem mi oldu? Az önce deprem Gümüşhane’de nerede oldu? Gümüşhane deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 05 Ağustos 2024
Son dakika Kahramanmaraş’ta deprem mi oldu? Az önce deprem Kahramanmaraş’ta nerede oldu? Kahramanmaraş deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 05 Ağustos 2024
Meteoroloji İstanbul için saat verdi! Çok kuvvetli geliyor
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 05 Ağustos 2024
Son dakika Tekirdağ’da deprem mi oldu? Az önce deprem Tekirdağ’da nerede oldu? Tekirdağ deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 05 Ağustos 2024
SON DAKİKA: Yüzmede Kuzey Tunçelli olimpiyat 5’incisi oldu
Milli boksör Hatice Akbaş, Paris 2024’te finalde
Esra Yıldız Kahraman Paris 2024’te madalyayı garantiledi
Filenin Sultanları, İtalya’ya 3-0 yenildi
Son dakika Bolu’da deprem mi oldu? Az önce deprem Bolu’da nerede oldu? Bolu deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 04 Ağustos 2024
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 04 Ağustos 2024
Emirhan Topçu Beşiktaş’ta (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
SON DAKİKA: Paris 2024 Olimpiyatları | Milli okçu Berra Elif Gökkır çeyrek finalde
Son dakika Bursa’da deprem mi oldu? Az önce deprem Bursa’da nerede oldu? Bursa deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 03 Ağustos 2024
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gazze’de ateşkes: Anlaşmanın önündeki engel ne?

Antalya Bilet…

Gazze’de ateşkes: Anlaşmanın önündeki engel ne?
REKLAM ALANI
13.07.2024 09:46
0
A+
A-

Gazze'de ateşkes: Anlaşmanın önündeki engel ne?

İsrail saldırıları 281. gününde devam ederken Gazze’de ateşkes görüşmeleri çıkmaza girmiş durumda. Yetkililer, iki tarafın anlaşmaya daha önce olduğundan çok daha yakın olduğunu öne sürüyor. Ancak gittikçe artan yeni İsrail talepleri ve detaylardaki anlaşmazlıklar müzakereleri çıkmaza sürüklüyor. İsrail güçlerinin bölgedeki kritik noktalarda kalmasına yönelik ısrar bir anlaşmanın yakın olabileceğine dair iyimserliği azaltan birkaç engelden biri.

Gazze’de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması için görüşmeler devam ediyor.
Görüşmeler kapsamında Mısır ve Gazze sınırındaki Philadelphi Koridoru olarak bilinen 13 kilometrelik koridordan İsrail askerlerinin çekilmesi konusunda haberler gündemde.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisi, Mısır ile bu konuda müzakerelerde bulunulduğuna dair haberleri “tamamen yalan haber” olarak nitelendirerek reddetti.
Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, “Başbakan, İsrail’in Philadelphi Koridoru olarak bilinen bölgede kalması konusunda ısrar ediyor” denildi.
Daha önce devam eden görüşmelerin en önemli odak noktasının İsrail askerlerinin sınırdan çekilmesi olduğu yönünde haberler çıkmıştı.
İsrail birliklerinin koridorda kalacağı konusunda ısrar, çatışmayı durdurma konusunda bir anlaşmanın yakın olabileceğine dair iyimserliği azaltan birkaç engelden biri.
Mısır devlet televizyonu, kimliği belirsiz bir yetkiliye atıfta bulunarak, “tartışmalı noktalar, ABD, Katar ve Mısır’ı içeren arabulucularla daha önce kararlaştırılanların ötesine geçiyor” dedi.
ABD Başkanı Joe Biden, bu haftaki NATO Zirvesi’nin kapanışında verdiği basın toplantısında bir anlaşmaya varılabileceğine dair güvenini dile getirerek, altı hafta önce ortaya koyduğu ateşkes planının “çerçevesinin hem İsrail hem de Hamas tarafından kabul edildiğini” söyledi.
Biden, “Hala kapatılması gereken boşluklar var. Ancak ilerleme kaydediyoruz, eğilim olumlu” ifadelerini kullandı.
Biden’ın konuşmasından sadece birkaç saat önce, Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan da “olumlu” işaretler olduğunu söyledi.
ABD ve Arap yetkililer, İki tarafın da bir anlaşmaya daha önce olduğundan daha yakın olduğunu öne sürüyor.Ancak aktarılana göre İsrail, eklifin genel hatlarına yeni koşullar eklemeye devam ediyor. Bununla birlikte her iki taraf da bazı ayrıntılarıkonuşmaktan ve çözüme bağlamaktan kaçınıyor.
Netanyahu ile İsrail Savunma Kuvvetleri liderliği arasındaki devam eden gerginliği yansıtan İsrail medyası, başbakanı süreci kasıtlı olarak durdurmaya çalışmakla suçluyor.
Müzakereler hakkında bilgisi olan eski bir üst düzey Mısırlı yetkili, “Top Netanyahu’nun sahasında. Netanyahu barış istemiyor. Hepsi bu. Bu savaşı 5 Kasım’a kadar uzatmak için bahaneler bulacak” diye konuştu.
Bu tarih, ABD başkanlık seçimlerinin tarihi. Anketler, mevcut başkan Biden’ın rakibi eski başkan Donald Trump’ın gerisinde olduğunu gösteriyor.
Trump’ın Cumhuriyetçi Partisi, savaşta İsrail’in davranışlarını daha az eleştiriyor.
Hamas, perşembe günü yaptığı açıklamada Netanyahu’yu “bu müzakere turunu engellemek amacıyla zaman kazanmak için erteleme yapmakla” suçladı.
Netanyahu’nun 24 Temmuz’da Kongre’nin ortak oturumuna hitap etmek üzere Washington’a gitmesi planlanıyor.
Savaşın sivil kayıpları arttıkça İsrail lideriyle ilişkisi daha da gerginleşen Biden’ın onunla resmi bir toplantı yapıp yapmayacağı belirsiz.
Biden’ın 31 Mayıs’ta duyurduğu üç aşamalı plan, ateşkes ve insani yardımda artışla altı haftalık bir ilk aşamayı içeriyor.
İsrail güçleri tüm nüfuslu bölgelerden çekilecek ve Gazze’de tutulan kadın, yaşlı ve yaralı rehineler, İsrail’de tutulan yüzlerce Filistinli tutukluyla değiştirilecek.
Filistinliler ayrıca, uzun süredir İsrail birlikleri tarafından bloke edilen bölgelerdeki evlerine geri dönmek için serbest geçiş hakkına sahip olacaklar.
Hiçbir ihlalin gerçekleşmediği varsayıldığında, altı haftalık ateşkes, İsrail’in tamamen çekilmesini ve kalan rehinelerin serbest bırakılmasını içeren “kalıcı bir ateşkes” öngören ikinci bir aşamayı müzakere ederken süresiz olarak devam edecek.
Üçüncü aşama, uluslararası olarak finanse edilen Gazze yeniden inşasını, yeni Filistin yönetimini ve sonunda bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını içerecek.
Hamas, geçen hafta sonu, ilk aşamaya girmeden önce kalıcı bir ateşkes ve İsrail’in tam geri çekilmesinin garanti altına alınması talebini geri çekti.
Biden yönetimi bu hareketi Hamas’ın müzakere pozisyonunda “önemli bir ayarlama” olarak nitelendirdi.
Kalıcı bir ateşkesten uzak olan Netanyahu, rehinelerin serbest bırakılmasının ardından İsrail’in “savaşın tüm hedeflerine ulaşılana kadar savaşa geri dönebilmesi” konusunda ısrar ediyor.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI