DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
33°C
Antalya
33°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
31°C
Pazartesi Çok Bulutlu
30°C
Salı Hafif Yağmurlu
30°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
31°C
SON DAKİKA
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 08 Eylül 2024
SON DAKİKA HABERİ | MİT’ten Süleymaniye’de operasyon: Örgütün sözde İran sorumlusu etkisiz hale getirildi
SON DAKİKA: Kahramanmaraş’ta 5 büyüklüğünde deprem | Son depremler
Son dakika Kahramanmaraş’ta deprem mi oldu? Az önce deprem Kahramanmaraş’ta nerede oldu? Kahramanmaraş deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 07 Eylül 2024
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 07 Eylül 2024
Dilan ve Engin Polat için ara karar çıktı: Tüm sanıklar tahliye edildi | Engin Polat cezaevinden çıktı
Dilan ve Engin Polat için ara karar çıktı: Tüm sanıklar tahliye edildi
Dilan ve Engin Polat için ara karar günü: Mahkeme ne karar verecek?
Son dakika Muğla’da deprem mi oldu? Az önce deprem Muğla’da nerede oldu? Muğla deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 06 Eylül 2024
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 06 Eylül 2024
Son dakika Kahramanmaraş’ta deprem mi oldu? Az önce deprem Kahramanmaraş’ta nerede oldu? Kahramanmaraş deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 05 Eylül 2024
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 05 Eylül 2024
Christopher Lungoyi Gaziantep FK’da (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 04 Eylül 2024
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 03 Eylül 2024
Son dakika Kahramanmaraş’ta deprem mi oldu? Az önce deprem Kahramanmaraş’ta nerede oldu? Kahramanmaraş deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 02 Eylül 2024
Yeni adli yıl başladı | Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye yeni anayasaya hazırdır
Bakan Bolat: Tüm zamanların en yüksek ağustos ayı ihracat rakamına ulaşıldı
SON DAKİKA: Bakan Bolat dış ticaret rakamlarını açıkladı
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 02 Eylül 2024
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Netanyahu’nun ABD ziyareti: Biden’ın çekilmesi ateşkes ihtimalini zayıflattı mı?

Antalya Bilet…

Netanyahu’nun ABD ziyareti: Biden’ın çekilmesi ateşkes ihtimalini zayıflattı mı?
REKLAM ALANI
23.07.2024 15:36
0
A+
A-

Netanyahu'nun ABD ziyareti: Biden'ın çekilmesi ateşkes ihtimalini zayıflattı mı?

ABD Başkanı Joe Biden, sosyal medya üzerinden başkanlık yarışından çekildiğini açıkladı. Uzmanlar, Biden’ın Gazze’de esir takası anlaşmasını ve ateşkesi kabul etmesi için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya baskı yapacağına ilişkin var olan ihtimalin açıklamanın ardından zayıfladığını iddia ediyor. Netanyahu, Washington ziyaretine ilişkin beklentileri azaltmak amacıyla “ABD’nin büyük bir siyasi belirsizlik aşamasında” olduğunu ifade etti.

Netanyahu’nun Washington’a gitmesine saatler kala ABD Başkanı Biden, 5 Kasım’da düzenlenecek seçimler için adaylıktan çekildiğini duyurdu.
Bu durum, kamuoyunda gerçekleşip gerçekleşmeyeceği merak edilen Biden-Netanyahu görüşmesini nasıl etkileyeceği, esir takası anlaşması ve Gazze’de ateşkes konusunda soruları gündeme getirdi.
ABD’li bir yetkili, ABD Başkanı Biden’ın, Kongre’de konuşma yapmak üzere Washington’a gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 25 Temmuz Perşembe günü görüşmesinin beklendiğini aktardı.
İsrailli esirlerin yakınları, aylardır Netanyahu’ya, Washington’a gitmeden önce esir takası anlaşmasını onaylaması çağrısında bulundu.
İsrail eski Başbakanı ve ana muhalefet lideri Yair Lapid, son günlerde yaptığı açıklamalarda, Netanyahu’ya anlaşmayı onayladığını Washington’dan duyurması çağrısında bulundu.
İsrail basını ise Netanyahu’nun anlaşma imkanlarının önüne engeller koyduğunu aktarıyor.
Netanyahu, müzakere heyetini Doha’ya perşembe günü göndereceğini duyurdu.
İsrailli esir yakınlarından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “Müzakere heyetinin yalnızca perşembe günü gönderilmesi talimatının açıklanamaz bir gecikme olduğu” vurgulandı.
Açıklamada, “Maalesef Başbakan Netanyahu Washington’a herhangi bir anlaşma olmaksızın gidiyor, şimdi de anlaşma olmaksızın döneceği anlaşıldı” ifadesine yer verildi.
İsrail Başbakanı, Washington’da ABD başkanlık seçiminin cumhuriyetçi adayı ve eski Başkan Donald Trump ile görüşmeyi de kapsayabilecek ziyareti öncesi Ben Gurion Havalimanı’nda gazetecilere açıklamada bulundu.
Netanyahu, Washington ziyaretine ilişkin beklentileri azaltmak amacıyla “ABD’nin büyük bir siyasi belirsizlik aşamasında” olduğunu ifade etti.
“Bu sabah ABD’ye çok önemli bir gezi için yola çıktığını, İsrail’in 7 cephede savaştığı bir zamanda ve Washington’daki büyük siyasi belirsizliğin gölgesinde İsrail Başbakanı olarak dördüncü kez Kongre’nin her iki kanadında da konuşma yapacağını” belirten Netanyahu, “Bu savaş ve belirsizlik döneminde, İsrail’in düşmanlarının ABD ve İsrail’in bugün, yarın ve her zaman ittifak halinde olduğunu bilmesi önemli” dedi.
Uzmanlara göre Biden’ın görev süresi ocak ayına kadar devam etse bile başkanlık yarışından çekilmesi, Netanyahu’ya “anlaşmayı kabul etmesi konusunda baskı yapma şansını” yok edebilir.
Biden döneminin ve kararlarının önemini yitirdiğine işaret eden uzmanlar, Biden’ın Netanyahu yerine kendisini bekleyen acil siyasi kararları önceleyeceğini; Netanyahu’nun da Biden yerine bir sonraki ABD başkanını önceleyeceğini aktardı.
Netanyahu’nun, Washington’a ne esirler ne de saldırılar sonrasındaki duruma ilişkin herhangi bir haberle gitmediği iddia edildi.
Bu meseleler olmaksızın İran karşısında geniş bir bölgesel cephe kurulamayacağı öne sürüldü.
Uzmanlar, Biden’ın ziyaretten hemen önceki akşam başkanlık yarışından çekilmesinin, anlaşma sürecinde ilerleme kaydedilmesi şansını zayıflattığını ifade etti.
Washington’daki görüşmesinden ayrıldığında pek çok kişinin Netanyahu’ya Biden’ın halini, sağlık durumunu soracağı, çok az kişinin Gazze, Hizbullah, İran, Yemen ve İsrailli esirler konularıyla ilgileneceği kaydedildi.
“Maariv” gazetesi analisti Anna Barsky ise Netanyahu’nun artık farklı, hayal kırıklığına uğramış, tüm amacı kariyerini temiz bir şekilde nihayete erdirmek olan bir “Biden” ile görüşeceğini savundu.
Bu yeni durumla birlikte İsrail, Orta Doğu ve tüm dış ilişkilerin artık önemini kaybetmiş olduğuna işaret eden Barsky, bu meselelerin Biden dahil hiç kimseyi ilgilendirmeyen bir konuma gerilediğini aktardı.
Barsky, Biden’ın görevi teslim edeceği süreye kadar öncelikli belki de tek meselesinin başkanlık seçiminde kim aday gösterilirse gösterilsin seçim kampanyasını demokratlar için en iyi sonuca götürmek olacağını vurguladı.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI