DOLAR
34,0800
EURO
37,6347
ALTIN
2.743,57
BIST
9.699,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Az Bulutlu
30°C
Antalya
30°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
30°C
Perşembe Açık
31°C
Cuma Parçalı Bulutlu
31°C
SON DAKİKA
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 10 Eylül 2024
Bahçeli’den Narin açıklaması
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 09 Eylül 2024
CHP’nin ikinci Can Atalay başvurusu da reddedildi
Son dakika Van’da deprem mi oldu? Az önce deprem Van’da nerede oldu? Van deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 08 Eylül 2024
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 08 Eylül 2024
SON DAKİKA HABERİ | MİT’ten Süleymaniye’de operasyon: Örgütün sözde İran sorumlusu etkisiz hale getirildi
SON DAKİKA: Kahramanmaraş’ta 5 büyüklüğünde deprem | Son depremler
Son dakika Kahramanmaraş’ta deprem mi oldu? Az önce deprem Kahramanmaraş’ta nerede oldu? Kahramanmaraş deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 07 Eylül 2024
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 07 Eylül 2024
Dilan ve Engin Polat için ara karar çıktı: Tüm sanıklar tahliye edildi | Engin Polat cezaevinden çıktı
Dilan ve Engin Polat için ara karar çıktı: Tüm sanıklar tahliye edildi
Dilan ve Engin Polat için ara karar günü: Mahkeme ne karar verecek?
Son dakika Muğla’da deprem mi oldu? Az önce deprem Muğla’da nerede oldu? Muğla deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 06 Eylül 2024
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 06 Eylül 2024
Son dakika Kahramanmaraş’ta deprem mi oldu? Az önce deprem Kahramanmaraş’ta nerede oldu? Kahramanmaraş deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 05 Eylül 2024
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 05 Eylül 2024
Christopher Lungoyi Gaziantep FK’da (2024 yaz transfer sezonu Süper Lig’de biten tüm son dakika transferleri)
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 04 Eylül 2024
Son dakika deprem mi oldu? Az önce deprem nerede oldu? İstanbul, Ankara, İzmir ve il il AFAD son depremler 03 Eylül 2024
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Venezuela’da seçim krizi: 11 kişi öldü, Latin Amerika diplomatik çıkmaza girdi

Antalya Bilet…

Venezuela’da seçim krizi: 11 kişi öldü, Latin Amerika diplomatik çıkmaza girdi
REKLAM ALANI
31.07.2024 17:49
0
A+
A-

Venezuela'da seçim krizi: 11 kişi öldü, Latin Amerika diplomatik çıkmaza girdi

Güney Amerika ülkesi Venezuela’da pazar günü yapılan seçimlerde mevcut başkan Nicolas Maduro’nun yeniden kazandığının duyurulması, siyasi krize yol açtı. Muhalefet, Maduro’nun zaferinin hileli olduğunu öne sürerek, kendi adayı Edmundo Gonzalez’in oyların çoğunluğunu aldığını açıkladı. Tartışmalar ülke genelinde şiddetli protestoları tetikledi. Eylemlerde en az 11 kişi hayatını kaybederken, bazı Latin Amerika ülkelerinin, Maduro’nun zaferini tanımadığını açıklamasının ardından Venezuela hükümeti, bu ülkelerin temsilcilerinin sınır dışı edilmesini istedi. Peru ile diplomatik ilişkiler kesildi, uçuşlar iptal edildi. Maduro, “Venezuela’da faşist ve karşı devrimci bir darbe yapılmaya çalışılıyor” dedi.

Güney Amerika ülkesi Venezuela’da Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun seçim zaferini duyurmasının ardından protestolar başladı.
Seçim yetkilileri, dün yaptıkları açıklamada,  Maduro’nun oyların yüzde 51’ini alarak üçüncü dönemini kazandığını ve çeyrek asırlık sosyalist yönetimin süresini uzattığını açıkladı. 
Ancak muhalefet, erişebildiği oy sayımlarının yüzde 73’üne göre, muhalefetin adayı Edmundo Gonzalez’in Maduro’nun iki katından fazla oy alarak “tartışmasız bir zafer” kazandığını gösterdiğini bildirdi.
Muhalefet lideri Maria Corina Machado, dün gece sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda destekçilerini yürüyüşe çağırdı.
Machado, muhalefetin elindeki sayımların Maduro için toplam 2.75 milyon, rakibi eski diplomat Gonzalez için ise 6.27 milyon oy gösterdiğini söyledi.
Seçim otoritesi ise Maduro’nun 5.15 milyon, Gonzalez’in ise 4.45 milyon oy aldığını bildirdi.
Diğer yandan iktidar partisi milletvekili ve Maduro’nun kampanya yöneticisi Jorge Rodriguez, takipçilerini hükümeti desteklemek için Miraflores başkanlık sarayına yapılacak yürüyüşlere katılmaya çağırdı.
Gonzalez, şiddete karşı uyarıda bulunurken Rodriguez muhalefeti şiddeti körüklemekle suçladı.
Ülke genelinde ilk protestolar önceki gün başladı. 
Eylemciler ve güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı.
Polis, kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanırken, eylemlerde en az 11 kişinin öldüğü, 84 kişinin yaralandığı bildirildi.
Falcon eyaletinin başkenti Coro’da protestocular eski sosyalist lider Hugo Chavez’in heykelini yıktı.
Maduro, pazartesi yaptığı açıklamada, hükümetinin “bu durumla nasıl yüzleşeceğini ve şiddet yanlılarını nasıl yeneceğini bildiğini” söyledi, ancak barışı desteklediğini de belirtti.
Maduro konuşmasında, “faşizmi ve onun şeytanlarını bir kez daha yenilgiye uğrattıklarını” belirterek, “Venezuela’da faşist ve karşı devrimci bir darbe yapılmaya çalışılıyor. Aşırı sağ ve ABD tarafından yönetilen gruplar var, aynı senaryoyu uyguluyorlar çünkü biz bu filmi daha önce görmüştük” ifadelerini kullandı.
61 yaşında eski bir otobüs şoförü ve dışişleri bakanı olan Maduro, 2013 yılında Chavez’in ölümü üzerine göreve geldi.
ABD’nin “diktatör” olarak nitelendirdiği Maduro, 2018’de yeniden seçildi.
Washington’daki ve dünyanın dört bir yanındaki hükümetler oyların tam olarak sayılması çağrısında bulunurken, Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS) 12 üye ülkesi dün seçimleri görüşmek üzere bir araya geldi.
OAS seçim gözlem birimi, Venezuela ulusal seçim konseyi tarafından ilan edilen ve Maduro’yu seçimlerin galibi ilan eden sonuçları tanıyamayacağını açıkladı.
Venezuela Çatışma Gözlemevi, sosyal medyada yayınladığı bir yazıda, ülkenin 23 eyaletinin 20’sinde 180’den fazla protesto düzenlendiğini açıkladı. 
Paylaşımda, “Paramiliter kolektifler ve güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen çok sayıda baskı ve şiddet eylemi rapor edildi” denildi.
Öte yandan Latin Amerika basının bildiridğine göre Arjantin, Şili, Kosta Rika, Peru, Panama, Dominik Cumhuriyeti ve Uruguay, Maduro’nun seçim zaferini tanımadıklarını açıkladı.
Buna karşı Venezuela hükümeti, bu ülkelerdeki tüm diplomatik personelin geri çekilmesini emretti.
Hükümet, ülkelerin temsilcilerinin Venezuela’dan derhal sınır dışı edilmesini talep etti.  
Peru ile diplomatik ilişkilerini kesti, uçuşları da iptal etti.Hükümetten yapılan açıklamada,  “Peru Dışişleri Bakanının Venezüella halkının iradesini ve Anayasamızı yok sayan pervasız açıklamalarının ardından bu kararı almak zorunda kaldık” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping,  Maduro’yu yeniden seçilmesinden dolayı kutladı.
Rus lider, Moskova’nın Venezuela ile stratejik bir ortaklığa sahip olduğunu ve Maduro’nun Rusya’da her zaman hoş karşılanacağını söyledi. 
Dünya hükümetleri ise iktidarın kazandığını gösteren resmi sonuçlara şüpheyle yaklaştıklarını duyurarak seçimlere ilişkin şeffaflık çağrısında bulundu.
Öte yandan Venezuela muhalefet partisi Voluntad Popular sosyal medyadan yaptığı açıklamada, pazartesi günü ulusal koordinatörü Freddy Superlano’nun gözaltına alındığını duyurdu.
ABD Başkanı Joe Biden ve Brezilyalı mevkidaşı Luiz Inacio Lula da Silva dün Venezüella seçim yetkililerini, seçimlerin “tam, şeffaf ve ayrıntılı” oylama verilerini açıklamaya çağırdı.
Biden ve Lula arasında yapılan telefon görüşmesin eilişkin yapılan açıklamada, “İki lider Venezüella seçim makamları tarafından sandık bazında tam, şeffaf ve ayrıntılı oylama verilerinin derhal açıklanması gerektiği konusunda mutabık kaldılar” denildi.
Açıklamada ayrıca “İki lider Venezüella seçim sonuçlarının yarımkürede demokrasi için kritik bir anı temsil ettiği perspektifini paylaştılar ve bu konuda yakın koordinasyon içinde olma sözü verdiler” ifadeleri kullanıldı.
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro,  protesto şiddetini durdurmak için Venezuela’da şeffaf bir oy sayımı çağrısında bulundu.
Petro sosyal medyada yaptığı açıklamada, “Venezuela hükümetini, şeffaf bir oy sayımına ve profesyonel uluslararası denetime izin vererek seçimlerin barış içinde sona ermesine izin vermeye davet ediyorum” diye yazdı.
Böyle bir sürecin protestocuları yatıştıracağını ve ölüme yol açan şiddeti durduracağını söyledi.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Venezuela’da sükûnet çağrısında bulundu.
Sosyalist başbakan basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Sükûnet, yurttaşlık bilinci ve tüm Venezuelalıların temel haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyorum” dedi ve eski İspanyol kolonisinde yaşananları “endişeyle” takip ettiğini sözlerine ekledi.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Şefi Josep Borrell, Venezuela’daki seçim sonuçlarının, oy kayıtları doğrulanana ve kamuoyuna açıklanana kadar tanınamayacağını söyledi.
Vietnam’a yaptığı bir ziyaret sırasında gazetecilere, “Oy verme merkezlerinin oylama kayıtlarına derhal erişim sağlanmasını istiyoruz” dedi.
Ülkede protestolar devam ederken Maduro, muhalefetin protestolarla bağlantılı “suç teşkil eden şiddetten, yaralılardan, ölülerden, yıkımdan” sorumlu tutulacağını söyledi.
Foro Penal insan hakları örgütü başkanı Alfredo Romero, olayları “insan hakları krizi” olarak  tanımladı.
Öte yandan Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, bugün yaptığı açıklamada, Meksika hükümetinin Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS) Venezuela’daki seçimlerle ilgili toplantısına katılmayacağını söyledi.
Günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada Lopez Obrador, “OAS’nin önyargılı tutumunu kabul etmiyoruz” dedi. 
Meksika lider, seçimlerde hile yapıldığına dair kanıt bulunmadığını söyledi.
G7 dışişleri bakanları, Maduro’nun seçim zaferinin ardından “ciddi endişeleri” gerekçe göstererek Venezuela makamlarına seçim sonuçlarını ’tam bir şeffaflık içinde” yayınlama çağrısında bulundu.
Bakanlar yaptıkları açıklamada “Seçim temsilcilerinden tüm bilgileri muhalefet ve bağımsız gözlemcilerle derhal paylaşmalarını istiyoruz” dedi.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI