DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Az Bulutlu
24°C
Antalya
24°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C

Rüzgar gücüyle çalışan kargo gemisi Canopée: ​Avrupa’nın en büyük roketini taşıyor

Antalya Bilet…

Rüzgar gücüyle çalışan kargo gemisi Canopée: ​Avrupa’nın en büyük roketini taşıyor
REKLAM ALANI
13.12.2023 11:59
0
A+
A-

Rüzgar gücüyle çalışan kargo gemisi Canopée: ​Avrupa'nın en büyük roketini taşıyor

Güvertesinin 37 metre üzerinde yükselen dört yelkeniyle Canopée, sıra dışı bir tasarıma sahip bir kargo gemisi. 3 bin 150 tonluk gemi, hava koşulları uygun olduğunda sahip olduğu yelkenlerle yol alıyor. Kargo gemisinin taşıdığı güncel yük ise Avrupa’nın en büyük roketi Ariane 6.

Rüzgar gücü ile desteklenen kargo gemisi Canopée’nin ana güç kaynağı bir çift dizel motor. Sahip olduğu “okyanus kanadı” adı verilen uçak kanadını andıran yelkenler sayesinde geminin fosil yakıt tüketimi yarı yarıya azalıyor. Geminin işletmesinden sorumlu Fransız şirket Alizes’nin yöneticisi Nils Joyeux, uygun hava koşulları sağlandığında yakıttan yüzde 50-60 oranında tasarruf edilebileceğini belirtti.

Yeterli rüzgar olmadığında bu oranın yüzde 10-15’e kadar düşebildiğini ekleyen Joyeux, “Şu anda ortalama yüzde 30 civarında tasarruf sağlamayı bekliyoruz, ancak bu öngörüyü doğrulayabilmek için birkaç yıl daha çalışmamız gerekecek.” dedi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

GEMİ AVRUPA’NIN EN BÜYÜK ROKETİNİ TAŞIYOR

Bu kargo gemisi 2024’te fırlatılması planlanan ve ismi Ariane 6 olan Avrupa’nın en büyük roketini taşımak için tasarlandı. Canopée, kasım ayının başlarında yelkenlerini açarak roket parçalarından oluşan kargosuyla beraber ilk transatlantik yolculuğunu tamamladı. YOLCULUK RÜZGAR TAHMİNLERİNE BAĞLI Joyeux’a göre gemideki günlük operasyonlar, kanat yelkenlerinin varlığıyla daha heyecanlı hale geliyor. Gemi işletmesinden sorumlu Joyeux, “Bunu eski bir denizci olarak söylüyorum, Canopée’deki mürettebatın yelkenlerle çalışmaktan çok heyecan duyduğunu görebiliyorum çünkü bu geminin rotasını daha ilginç hale getiriyor. Hava durumunu takip etmeliyiz, bu nedenle her yolculuk benzersiz ve rüzgar tahminlerine bağlı.” dedi. Nils Joyeux, şimdilik yakıt tasarrufu yerine planlanan varış saatlerine uymaya öncelik verdiklerini ifade etti. Yeterli rüzgar yoksa gemi dizel motorlarını kullanarak yolculuk ediyor. Antalya Bilet

REKLAM ALANI