DOLAR
32,3384
EURO
34,8455
ALTIN
2.393,11
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Az Bulutlu
24°C
Antalya
24°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Açık
24°C

AYM’den Can Atalay için ikinci hak ihlali kararı

Antalya Bilet…

AYM’den Can Atalay için ikinci hak ihlali kararı
REKLAM ALANI
21.12.2023 13:33
0
A+
A-

AYM'den Can Atalay için ikinci hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), yeniden TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay’ın seçilme hakkının ve kişi hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay’ın ikinci bireysel başvurusunu karara bağladı.

Anayasa’nın 67. maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verildi.  Karar, 3 karşı oy ve oy çokluğu ile alındı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

İLK BAŞVURU YARGITAY’A Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten son milletvekili seçilen Can Atalay’ın avukatları, “müvekkillerinin milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebiyle Yargıtay’a başvurmuştu. AYM İLK BAŞVURUDA DA “HAK İHLALİ” DEDİ Yargıtay’ın talebi reddetmesi üzerine Atalay, AYM’ye bireysel başvurusunda bulunmuştu. Yüksek mahkeme, “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine ve Atalay’ın yeniden yargılanarak tahliyesine karar verilmesine hükmetmişti.AYM ÜYELERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU Anayasa Mahkemesi tarafından, Atalay’ın yeniden yargılanması ve tahliyesi istemiyle yerel mahkemeye gönderilen dosya, yerel mahkemece karar verilmeden Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne iletilmişti. İhlal kararına uymayan daire, ayrıca bu kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

“Yüksek yargıda Can Atalay gerilimi” olarak anılan olay siyasetin gündemini de uzun süre meşgul etmişti. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, kesinleşmiş hükmün genel kurulda okunmasını isteyen Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’ne “TBMM herhangi bir şekilde başka bir kurum tarafından görevlendirilecek yer değildir. Meclis kendi gündemine hakimdir.” yanıtını vermişti. Kurtulmuş, gerilimin iki yüksek yargı arasında içtihat ve tutum farklılığından kaynaklandığını belirtmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin görevini eksiksiz yaptığın söyleyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli “Yargı AYM’nin vesayeti altında değildir” deyip yüksek mahkemenin kapatılmasını istemişti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise olayı darbe girişimi olarak yorumlamıştı.

Antalya Bilet

REKLAM ALANI