DOLAR
32,2489
EURO
34,7907
ALTIN
2.409,85
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
24°C
Antalya
24°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
26°C
Cuma Yağmurlu
21°C

İsrail, Gazze’yi vurmaya devam ediyor: Ölü sayısı 20 bini aştı

Antalya Bilet…

İsrail, Gazze’yi vurmaya devam ediyor: Ölü sayısı 20 bini aştı
REKLAM ALANI
21.12.2023 00:26
0
A+
A-

İsrail, Gazze'yi vurmaya devam ediyor: Ölü sayısı 20 bini aştı

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları 75. gününde sürüyor. İsrail ordusunun, “güvenli olduğunu” iddia ettiği Gazze’nin güneyindeki Han Yunus ve Refah kentlerine düzenlediği saldırılarda 42 Filistinli öldürüldü, onlarcası yaralandı. 7 Ekim’den bu yana ise hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bini aştı. Bombardıman sürerken, ateşkese dair de yoğun bir trafik söz konusu. Hamas lideri İsmail Haniye, görüşmeler için Mısır’a giderken, İsrail’in de Hamas ile yeni bir mutabakat önerisini Katar’a ilettiği belirtiliyor.

İsrail bir yandan ateşkes sinyali verse de Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdürüyor. Saldırıların 75’inci gününde İsrail ordusu, “güvenli olduğunu” iddia ettiği Gazze’nin güneyindeki Han Yunus ve Refah kentlerini hedef aldı.
Saldırılarda en az 42 Filistinli öldürüldü, onlarcası yaralandı.
Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail ordusunun Han Yunus kentine düzenlediği saldırıda öldürülen 4’ü çocuk 32 Filistinlinin cenazesi kentteki Nasır Hastanesine getirildi.
İsrail savaş uçaklarının, Refah kentinde, Kuveyt Hastanesi yakınındaki Ali bin Ebi Talib Camisini bombaladığı, saldırıda en az 10 Filistinlinin öldürüldüğü belirtildi.
İsrail ordusunun, Kuveyt Hastanesi çevresini hedef alan saldırılarında çok sayıda gazeteci de yaralandı.
İsrail ordusu, daha önce “güvenli olduğunu” iddia ettiği Gazze’nin güneyinde yer alan Han Yunus’u Aralık ayı başında “savaş alanı” ilan etmişti.Bu kararın ardından İsrail, Han Yunus’ta yaşayan veya bu şehre sığınan Filistinlerden daha da güneyde yer alan Refah bölgesine gitmelerini istemişti.İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyi, merkezi ve Han Yunus’un yanı sıra Refah bölgesine de saldırılarını sürdürüyor.
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik devam eden saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 20 bini aştı.Gazze’deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, ölenlerin en az 8 bininin çocuk, 6 bin 200’ünün kadın olduğu belirtildi.
Saldırılarda yıkılan binaların enkazında kalan kayıp kişilerin sayısının ise 6 bin 700 olduğu belirtilen açıklamada, bunların yüzde 70’inin kadın ve çocuklardan oluştuğunun altı çizildi.
Sahada bunlar olurken, geçici ateşkes için de yoğun bir diplomasi trafiği yaşanıyor. İsrail Cumhurbaşkanı İzhak Herzog’un “insani araya hazırız” açıklamasının ardından Hamas lideri İsmail Haniye Mısır’a gitti. Gündeminde ateşkes ve esir takası var.
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da Katar’a son iki buçuk aydaki dördüncü ziyaretini gerçekleştirdi.
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Abdullahiyan’ın Haniye ile de görüştüğünü bildirdi.
İsrail basınına göre, Tel Aviv yönetimi, Hamas’ın 40 rehineyi serbest bırakması karşılığında en az 1 hafta çatışmalara insani ara verilmesi önerisinde bulundu.Haberlere göre, İsrail, Hamas ile yeni bir esir takası mutabakatına varılması için önerisini Katar’a iletti.
Reuters’ın konuştuğu bir yetkili de, olası ateşkes için yoğun görüşmeler yapıldığını belirtti.Haberde İsrail’in kadınlarla, hasta erkek rehinelerin serbest bırakılması yönünde ısrar ettiği belirtildi. Reuters, üzerinde çalışılan listede ciddi suçlar nedeniyle hapsedilen Filistinlilerin de olabileceğini aktardı.
Ateşkes trafiği sürerken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan da saldırılara devam açıklaması geldi.”Savaşı sonuna kadar sürdüreceklerini” ifade eden İsrail Başbakanı, “Hamas ortadan kaldırılıncaya kadar, zafere kadar devam edecek. Duracağımızı düşünenlerin gerçeklikle bağlantısı yok. Hamas’ın ortadan kaldırılması, rehinelerimizin serbest bırakılması ve Gazze tehdidinin ortadan kaldırılması yönünde belirlediğimiz tüm hedeflere ulaşana kadar mücadeleyi bırakmayacağız.” diye konuştu.Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze’de sivilleri hedef aldığı katliamları, “Hamas’a cehennem ateşiyle saldırıyoruz. Sadece iki seçenekleri var: teslim olmak ya da ölmek.” sözleriyle savundu.
ABD’den de Gazze’deki son durum hakkında açıklama geldi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 2023 yılında Amerikan dış politikasının ana başlıklarını ele aldığı basın toplantısında, ağırlıklı olarak Gazze krizini değerlendirdi.Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırıları dolayısıyla İsrail’e verdikleri güçlü desteğin aynı şekilde süreceğini dile getiren Blinken, İsrail’e askeri ve siyasi desteklerinin Amerikan dış politikasının ana ayaklarından biri olduğunu vurguladı.Blinken, Gazze’de İsrail saldırıları dolayısıyla hayatını kaybeden Filistinli sivillerin sayısının giderek artmasına ilişkin olarak, “İsrail’in (Hamas) tehdidini bertaraf etmekle Gazze’deki sivil kayıplarını azaltma arasında seçim yapmak zorunda olmadığına inanmaya devam ediyoruz. Her ikisini de yapmak stratejik olarak bir gerekliliktir.” dedi.Gazze’ye daha fazla insani yardım gönderilmesi konusunda İsrail tarafıyla sürekli görüştüklerini belirten Blinken, Filistinli sivillere daha fazla yardım ulaştırılması gerektiğini vurguladı.Gazze’deki krizin gidişatını değerlendiren Blinken, “Açıktır ki (Gazze’deki) çatışma daha düşük yoğunluklu bir seviyeye evrilecek ve evrilmesi gerekiyor. Biz de orada daha hedef gözetilen, daha az askeri gücün kullanıldığı ve Hamas’ın liderlerine odaklanmış operasyonlara geçildiğini görmek istiyoruz.” diye konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da Gazze’de geriye kalan sağlık tesislerini güçlendirmek, binlerce hastaya tıbbi destek sağlamak ve ölümleri durdurmak için insani ateşkese her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu söyledi.
Sosyal medya platformu X’ten paylaşım yapan Ghebreyesus, DSÖ ve Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarının, bugün Gazze’nin kuzeyindeki El-Ehli Baptist Hastanesi ve Şifa Hastaneleri’ne yönelik yüksek riskli bir ortak görev daha üstlendiğini belirtti.Ghebreyesus, bu iki hastaneye ameliyat, yaralıların tedavisi ve doğum yapan kadınlara destek için ilaç, serum ve diğer tıbbi malzemelerin dağıtıldığını kaydetti.
Meslektaşlarının, İsrail’in son saldırılarının bu sağlık tesisleri üzerindeki etkisinin yanı sıra geriye kalan hastaların ve sağlık çalışanlarının karşı karşıya kaldığı felaket boyutundaki koşullarını anlatmakta zorlandığını kaydeden Ghebreyesus, “El-Ehli Baptist Hastanesi acil bakıma ihtiyaç duyan hastalarla dolup taşıyor. Hastanenin avlusunda cenazeler, güvenli ve onurlu bir şekilde defnedilemediği için sıralar halinde yerleştirildi.” ifadelerini kullandı.
İki gün öncesine kadar El-Ehli Baptist Hastanesi’nin, Gazze’nin kuzeyinde yaralıların ameliyat edilebildiği son hastane olduğuna dikkati çeken Ghebreyesus, şu değerlendirmede bulundu:”Ancak ekibimiz bugün uzman, elektrik, yakıt, su, yiyecek ve tıbbi malzemelerin tükenmesi veya tamamen yok olması nedeniyle (El-Ehli Baptist Hastanesi’nin) ameliyathanelerinin artık çalışmadığını öğrendi. Bu durum, Gazze’nin kuzeyini işlevsel bir hastaneden mahrum bıraktı. Sadece 4 hastane minimum seviyede faaliyet gösteriyor ve çok sınırlı bakım sağlıyor.”

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI