DOLAR
32,4920
EURO
34,7217
ALTIN
2.400,78
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
25°C
Antalya
25°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
29°C
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Açık
25°C

Güney Kore’deki akvaryumda hapis: Beluga cinsi balinanın serbest kalması için mücadele devam ediyor

Antalya Bilet…

Güney Kore’deki akvaryumda hapis: Beluga cinsi balinanın serbest kalması için mücadele devam ediyor
REKLAM ALANI
24.12.2023 16:37
0
A+
A-

Güney Kore'deki akvaryumda hapis: Beluga cinsi balinanın serbest kalması için mücadele devam ediyor

Güney Kore’deki bir alışveriş merkezinde yer alan akvaryumda 10 yıldır beluga cinsi dişi bir balina yaşıyor. Beraber yaşadığı belugalar ölünce şirket tarafından 2019’da serbest bırakılacağı söylenen beluga Bella hala esaret altında. Ne zaman serbest kalacağıysa henüz bilinmiyor.

Güney Kore’deki büyük bir alışveriş merkezinin alt katında yer alan beton duvarlı ve yapay kayalardan oluşan bir tank, yaklaşık 10 yıldır dişi belugaya ev sahipliği yapıyor. Balinanın, 2013 yılında Rus sularında yakalanıp Güney Kore’deki akvaryuma satıldığında yaklaşık 2 yaşında olduğuna inanılıyordu. Bella isimli dişi balinaya, Belli ve Bellu adlı iki erkek beluga eşlik ediyordu. Bin 224 tonluk bir tankta bulunan üçlü, genellikle ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor ve parlak mavi suda dalış yaparken ve dönerken görülüyordu. Amerikan yunus aktivisti Helene O’Barry,”Bu karizmatik memelileri yakalayıp deniz parklarına ve akvaryumlara satmak gerçekten çok kazançlı bir iş.” ifadelerini kullandı. O’Barry, “İzleyiciler bu canlılara bakıp birkaç dakikalık eğlencenin bu kadar zulmü haklı gösterip göstermediğini kendilerine sorana kadar sömürü asla durmayacak.” dedi.

VAHŞİ DOĞADA ÖMÜRLERİ 50 YILA ULAŞIYOR Bellu, 2016 yılında henüz sadece 5 yaşındayken öldü. Belli, yıllar sonra 2019’da 12 yaşındayken hayata gözlerini yumdu. Beluga balinalarının vahşi doğada ortalama yaşam beklentisi 35 ila 50 yıl arasında. Onların ölümleri, Güney Koreli hayvan hakları aktivistlerinin tepkilerine yol açtı ve bu da şirketin harekete geçmesine neden oldu. Şirket 2019’da Bella’yı serbest bırakacağına söz verdi. Ancak neredeyse 2024 olmasına rağmen, 4 yıldan fazla bir süre geçti ve Bella sergilenmeye devam ediyor. Bella hala akvaryumda sergileniyor ve serbest bırakılacağı tarih açıklanmadı. Balina, arkadaşlarının tanklarında ölmesinin ardından stres belirtileri göstermeye başladı. Kaydedilen videolarda onun küçük daireler çizerek döndüğü ve su yüzeyinin yakınında kayıtsızca yüzdüğü görülüyor. “KALACAK BAŞKA YERİ YOK” Akvaryumun sahibi şirketin sözcüsü, Bella’nın “sağlığının iyi” olduğunu ve şu anda “yeni bir deniz ortamına” hazırlanmak için eğitim gördüğünü söyledi. Sözcü, neden hâlâ sergilendiğinin sorulması üzerine, “Bu noktada onun kalacak başka yeri yok.” ifadelerini kullandı. Deniz biyoloğu Valeria Vergara, beluga balinaları kadar zeki ve sosyal açıdan karmaşık herhangi bir türün esaret altında mutlu olamayacağını öne sürüyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Vergera, “Özgür iradeleri olmadığı ve zihinsel uyarımdan yoksun oldukları için esaret altında acı çekiyorlar. Ayrıca doğal davranışlarının çoğunu gerçekleştiremiyorlar.” ifadelerini kullandı.

VAHŞİ DOĞAYA UYUM SAĞLAMASI ÇOK ZOR Tutsak bir balinayı, özellikle de bu kadar genç yaşta yakalanan bir balinayı serbest bırakmak kolay değil. Bella gibi bir balinanın vahşi doğada hayatta kalması pek mümkün değil. Yavru belugalar her şeyi annelerinden öğreniyorlar. Bella hayatta kalmak için ihtiyaç duyacağı bilgi ve becerilere sahip değil. Neyle besleneceğini veya nereye göç edeceğini bilmiyor. Diğer beyaz balinalarla iletişim kuramayabilir. Aktivistler dünya genelinde 300 beluganın esaret altında olduğunu tahmin ediyor. Yıllardır ülkelerin vahşi hayvanlarla ilgili faaliyetleri yasaklamak için harekete geçmesiyle küresel bazı değişiklikler yaşansa da, balinalar gibi vahşi hayvanların sergilenmesi konusunda sektör çapında bir fikir birliğine varılamadı. Antalya Bilet

REKLAM ALANI