DOLAR
32,2832
EURO
34,7580
ALTIN
2.409,23
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Az Bulutlu
24°C
Antalya
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Az Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C

Diyarbakır’ın tarihi surlarında 70 burç restore edildi

Antalya Bilet…

Diyarbakır’ın tarihi surlarında 70 burç restore edildi
REKLAM ALANI
27.12.2023 15:16
0
A+
A-

Diyarbakır’ın tarihi surlarında 70 burç restore edildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, “Surlarda Diriliş” mottosuyla başlattığı restorasyon çalışmalarında 98 burcun 70’inde çalışmaları tamamladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve 101 burçtan 98’i ayakta kalan Diyarbakır surlarında 3 yıl önce restorasyon çalışmaları başlattı. Yapılan kazılarda birçok tarihi eser ve yapı gün yüzüne çıkarılarak, Diyarbakır Müze Müdürlüğü’ne teslim edildi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek, teknik personelden bilgi aldı.

“Surlarda Diriliş” mottosuyla yapılan çalışmaların Cumhuriyet tarihinin en büyük restorasyon süreçlerinden biri olduğuna dikkat çeken Çiftçi, şunları aktardı:

YAZI ARASI REKLAM ALANI

“8 etapla restorasyon süreçleri devam ediyor. Bir kısımda yüzde 80, başka bir kısımda yüzde 85 seviyelerine gelmiş durumdayız. Önümüzdeki yıl etapların tamamını bitirmeyi düşünüyoruz. Burası UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş, Diyarbakır ve Türkiye’deki en kadim eserlerden birisidir. Burası 101 burçtan oluşuyor. Fakat günümüze kadar 98 burç ayakta kalabilmiş. Daha önce de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 17 burcun ihaleleri yapılmıştı. Bu 98 burçtan 70’inin restorasyon süreçleri tamamlanmış oldu. Yapılan çalışmaların hepsi orijinaline uygun ve koruma kurullarından izin alınarak yapılıyor.”

Suriçi bölgesinde Diyarbakır’ın tarihi mimarisine uygun 347 yapıda restorasyon çalışmalarının sürdüğünü de ifade eden Çiftçi, “Yine surların hem içerisinde hem dışında hem de bitişiğinde yapılan kaçak yapıların ortadan kaldırılması noktasında bir çalışma yapıldı. Benusen Mahallesi başta olmak üzere surları işgal eden tüm evlerin kamulaştırılarak yıkılması sağlandı. Restorasyon çalışmalarının bitiminde surların aydınlatılmasıyla ilgili bir çalışma yürütülüyor. Rahatlıkla her yerden görülebilecek ve ihtişamını ortaya çıkaracak bir çalışma devam ediyor” dedi. Antalya Bilet

REKLAM ALANI