DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
27°C
Antalya
27°C
Açık
Pazartesi Açık
25°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C

AB, Kızıldeniz’in ekonomiye etkilerinden endişeli

Antalya Bilet…

AB, Kızıldeniz’in ekonomiye etkilerinden endişeli
REKLAM ALANI
24.01.2024 08:59
0
A+
A-

AB, Kızıldeniz'in ekonomiye etkilerinden endişeli

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Dombrovskis, Kızıldeniz’de ticari gemilere saldırıların sürmesi halinde tüketici fiyatlarının olumsuz etkilenebileceğini söyledi. Dombrovskis, saldırıların ekonomiye etkilerinin krizin uzunluğuna bağlı olacağını ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Kızıldeniz’de ticari gemilere saldırıların sürmesi halinde Birlik ekonomisi ve tüketici fiyatlarının olumsuz etkilenebileceğini söyledi. Dombrovskis, üye ülke ticaret bakanlarının Brüksel’de düzenlediği toplantı bitiminde açıklamalarda bulundu. “Serüsefer serbestliği AB için hayati önem taşıyor.” diyen Dombrovskis, Çin’den sonra en büyük mal ticaretini AB’nin gerçekleştirdiğini, seyir özgürlüğünün dünya ticareti açısından önem taşıdığını vurguladı. Dombrovskis, “Dünya ticaret akışının yüzde 12 ile 15’i ve küresel konteyner trafiğinin yüzde 25 ile 30’u Kızıldeniz’den geçmektedir.” dedi.

“KRİZİN UZUNLUĞUNA BAĞLI OLACAK” AB’nin durumu yakından takip ettiğine işaret eden Dombrovskis, Kızıldeniz’de trafiğin bir ayda yüzde 22 azaldığını, bu aşamada şirketlerin gemilerini Ümit Burnu çevresinden dolaştırdığını anımsattı. Dombrovskis, gemileri korumak için harekete geçmelerinin çok önemli olduğunu, AB üyesi ülkelerin de uluslararası ortaklarla deniz misyonuna katılmayı görüştüklerini belirtti. “Kızıldeniz’de yaşananların şu ana kadar enerji ve genel ürün fiyatları üzerinde gözle görülür bir etkisi olmadı ancak artan ulaşım fiyatlarının etkisini görüyoruz.” diyen Dombrovskis, “Tüketici fiyatları ve genel olarak AB ekonomisi üzerindeki etki büyük ölçüde bu krizin uzunluğuna bağlı olacak.” değerlendirmesinde bulundu. Dombrovskis, söz konusu riskler nedeniyle hızla harekete geçilmesinin önemine işaret ederek, gelecek ay ekonomik tahminlerini güncelleyeceklerini, burada Kızıldeniz’deki riski de göz önünde tutacaklarını anlattı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Antalya Bilet

REKLAM ALANI