DOLAR
32,2743
EURO
34,6310
ALTIN
2.413,23
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
25°C
Antalya
25°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
29°C
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Açık
26°C

Pemfigus hastalığı nedir, neden olur? Pemfigus hastalığının belirtileri nelerdir?

Antalya Bilet…

Pemfigus hastalığı nedir, neden olur? Pemfigus hastalığının belirtileri nelerdir?
REKLAM ALANI
10.02.2024 11:54
0
A+
A-

Pemfigus hastalığı nedir, neden olur? Pemfigus hastalığının belirtileri nelerdir?

Pemfigus hastalığı, sosyal medyada birçok kişi tarafından sorgulanmaya başladı. Deride ortaya çıkan sıvı dolu kabarcıklarla cildi deforme eden bu hastalığın nedenleri merak ediliyor. Peki, pemfigus hastalığı nedir, neden olur? Pemfigus hastalığının belirtileri nelerdir?

Pemfigus hastalığının, Erzurum’da yaşayan İbrahim Akan’da görülmesiyle birlikte merak edilmeye başladı. Nadir bir otoimmün hastalık olan pemfigus, genellikle Brezilya yağmur ormanlarında yaşayanlarda daha yaygın olarak görülmektedir. Peki, pemfigus hastalığı nedir, neden olur? Pemfigus hastalığının belirtileri nelerdir?
Pemfigus, başta deri ve mukoza olmak üzere ağız içi, burun ve boğazda da ortaya çıkıp şişlik ve bül adı verilen içi sıvı dolu kabarcıklarla karakterize olan, hücresel yıkımlara yol açan ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden nadir bir otoimmün hastalıktır.Derinin dış kısmı olarak bilinen epidermisi kolaylıkla etkileyebilen pemfigus hastalığı, kolayca yırtılabilen lezyonlara ve kabarcıklara neden olur.Hemen her yaş ve cinsiyette görülebilme riski bulunan pemfigus, genellikle orta yaşlı ve yaşlı kişilerde daha yaygın görülür. Kronik bir şekilde uzun süre görülebilen bir hastalık olan pemfigusun bazı türleri tedavi edilmezse hayati bir tablo ortaya çıkabilir ancak hastalık çoğunlukla ilaç tedavisiyle kontrol altına alınır.
Pemfigus hastalığı, bağışıklık sisteminin kendi derisini yabancı olarak algılaması sonucu bül olarak adlandırılan içi sıvı dolu kabarcıklar ortaya çıkarması sonucunda meydana gelir. İçi sıvı dolu kabarcıklar derinin dış kısmı olan epidermis’te ve mukus zarlarında ortaya çıkar.Bağışıklık sistemi vücuttaki mikroplara saldırmak yerine yanlışlıkla deriyi yabancı olarak algılayıp cilde saldırır. Yaşanan bu durum da cilde zarar verir ve içi sıvı dolu kabarcıkların ortaya çıkmasına yol açar.
Pemfigus, cilt ve mukus zarları, ağız içi, burun, boğaz, göz, koltukaltı ve genital bölgelerde meydana gelen bül adı verilen içi sıvı dolu kabarcık belirtisiyle ortaya çıkar. Bu kabarcıklar kırılgandır ve patlama eğilimi göstererek kabuklu ve ağrılı yaralara yol açar. Ayrıca pemfigus hastalığı yüksek ateş ve halsizlik belirtisi de gösterebilir.Pemfigus belirtileri genel olarak şunları içerir: Ciltte içi sıvı dolu kabarcıklar
Kabarcıkların patlamasıyla oluşan kabuklu ve ağrılı yaralar
Ciltte meydana gelen kabuklu döküntüler
Deride pembemsi kızarıklıklar
Bazı yaralarda kanamalar
Ciltte kaşıntı
Ateş
Halsizlik

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI