DOLAR
32,3475
EURO
34,9394
ALTIN
2.410,01
BIST
10.214,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Az Bulutlu
25°C
Antalya
25°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
24°C

Kütahya’da bir adam terk edilmiş köyde iki yıldır tek başına yaşıyor

Antalya Bilet…

Kütahya’da bir adam terk edilmiş köyde iki yıldır tek başına yaşıyor
REKLAM ALANI
28.02.2024 09:11
0
A+
A-

Kütahya'da bir adam terk edilmiş köyde iki yıldır tek başına yaşıyor

Kütahyalı 87 yaşındaki İbrahim Elaslan, 54 yıl önceki depremin ardından zamanla boşalan Emet ilçesine bağlı Kalfalar köyünde tek başına yaşamını sürdürüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’nin en az nüfusuna sahip yerleşim yerleri arasında Kütahya’nın Kalfalar köyü yer alıyor.
Köy 1970 yılında Gediz’de meydana gelen depremin ardından göç vermeye başladı.
Köy sakinlerinin bir kısmı yakındaki Örencik köyünde yapılan deprem evlerine yerleşti, kalanlar da zamanla başka yerlere göç etti.
Sadece İbrahim ve Naime Elaslan çifti ikamet ettiği için seçimlerde köyde sandık kurulmuyordu.
Köy 2019 yılında 3 kilometre uzaklıktaki Örencik köyü muhtarlığına bağlandı.
İbrahim Elaslan’ın eşi 28 Ekim 2022’de vefat edince 4 çocuğu ve 11 torunu da başka yerlere taşındı ve yaşlı adam köyde yalnız kaldı.
Elaslan yaklaşık iki yıldır ihtiyaçlarını kendisi karşılıyor, köyün boş sokaklarında dolaşıp camiye gidiyor, bahçe işleriyle ilgilenerek vakit geçiriyor.
İbrahim Elaslan, bazı evlerin yıkıldığı depremin ardından göç yaşandığını anlattı.
Köyde son 10 yıldır kimsenin kalmadığını, eşinin de vefatıyla yalnız yaşamaya başladığını belirtti.
Elaslan, “Pazara gittiğimde bana nereli olduğumu soruyorlar. Ben de Kalfalarlıyım, orayı ben temsil ediyorum diyorum. Bana inanmıyorlar. Kalfalar’da kimse yok, tek başına yaşanılır mı, diye soruyorlar. Ben de tek başıma yaşamayı seviyorum cevabını veriyorum” diye konuştu.
Elaslan, zorluklara rağmen yalnız olmaya alıştığını belirterek, “Yemeğimi kendim yapıyorum, çayımı demliyorum. Bazen de çocuklarımın getirdiği yemekleri yiyorum. Çocuklarım, beni yaşadıkları ilçeye götürmek istiyor ama ben burada mutluyum” diye konuştu.
Köyün camisinin anahtarının kendisinde olduğunu ifade eden Elaslan, bazen de camiye giderek tek başına namaz kıldığını, camiyi cemaatsiz bırakmadığını söyledi.
Elaslan haftanın belli günlerinde ihtiyaçlarını almak için yakındaki Çavdarhisar ilçesindeki pazara ve Örencik köyüne gittiğini anlattı.
Canı sıkıldığında arabasına binip diğer köylere gidiyor, kahvehanede çay içiyor ve alışveriş yapıyor.
Eşinden bahsederken Elaslan, “Eşimin mezarını da sık sık ziyaret ediyorum. Onun yokluğunu her zaman hissediyorum. Kullandığı eşyaları hiç kaldırmadım. Her zaman onu hatırlıyorum, çok kıymetli bir kadındı. Akşam olduğunda ise evime dönüyorum. Bazen Örencik’teki oğluma da misafir oluyorum. Diğer çocuklarım ise farklı illerde yaşıyor” diye konuştu.
İbrahim Elaslan, köyünü ve evini ölene kadar terk etmeyeceğini sözlerine ekledi.
Örencik köyü muhtarı Ahmet Açar da köyde 1970’li yıllarda 100 hanenin olduğunu belirtti.
Açar köydeki göçü anlatırken,  “Artık İbrahim amca dışında kimse kalmadı. Hanelerin çoğu da yıkık. Birkaç evde zaman zaman gelip kısa dönem kalanlar oluyor. Köyde sadece bir hane kaldı” ifadelerini kullandı.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI