DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
27°C
Antalya
27°C
Açık
Pazartesi Açık
25°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
26°C

Ukrayna savaşı Avrupa’ya mı sıçrayacak? Transdinyester koruma istedi, Batı harekete geçti

Antalya Bilet…

Ukrayna savaşı Avrupa’ya mı sıçrayacak? Transdinyester koruma istedi, Batı harekete geçti
REKLAM ALANI
29.02.2024 16:51
0
A+
A-

Ukrayna savaşı Avrupa'ya mı sıçrayacak? Transdinyester koruma istedi, Batı harekete geçti

Moldova’nın Rus yanlısı ayrılıkçı Transdinyester bölgesinde kongre, Rusya’dan Moldova hükümetine karşı “koruma” talep etti. Rusya bölge sakinlerini korumanın “öncelikli” olduğunu açıklayınca, Ukrayna Savaşı’nın Avrupa’ya sıçramasından duyulan endişeler de beraberinde geldi. Amerika Birleşik Devletleri itidal çağrısı yaptı. Fransa ise Avrupalı savunma ve dışişleri bakanlarının “Moldova’yı güçlendirmek için” Paris’te bir araya geleceğini duyurdu.

Moldova’nın ayrılıkçı Transdinyester bölgesi Rusya’dan koruma istedi. Bu nedenle dünya genelinde “Ukrayna Savaşı’nda yeni cephe mi açılıyor?” sorusu yeniden gündeme geldi.

Transdinyester, Dinyester Nehri’nin doğu kıyısı ile Moldova’nın Ukrayna sınırı arasında yer alan ince bir toprak şeridi. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana fiilen Rus destekli yönetimler tarafından kontrol ediliyor. Ancak hukuken ve ekonomik olarak Moldova’ya bağlı. Bölge uluslararası alanda Moldova’nın bir parçası olarak tanınıyor. Transdinyester Kongresi, bölgede gerilimi artıran bir karara imza attı. Moldova’nın “artan baskısına” karşı Rus parlamentosundan “koruma” talebinde bulunuldu.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

BATI, “MOLDOVAYI GÜÇLENDİRMEK” İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Fransa Dışişleri Bakanlığı, bu gelişmenin ardından bugün, “Avrupa devletleri saldırgan istikrarsızlaştırma çabaları karşısında Moldova’yı güçlendirmeye yönelik tedbirleri görüşüyor” açıklamasını yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, savunma ve dışişleri bakanlarının Ukrayna ve Moldova’ya daha fazla desteği görüşmek üzere önümüzdeki günlerde Paris’te bir araya geleceği duyuruldu.

EKONOMİK SAVAŞ BAŞLATILDI Kişinev yönetiminin, Transdinyester’e karşı “ekonomik savaş” başlattığı, bölgedeki ihracat ve ithalatı yeni gümrük vergileriyle engellediği belirtildi. Rusya’dan destek açıklaması da gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı, bölge sakinlerini korumanın Kremlin’in öncelikleri arasında olduğunu belirtti. Moldova hükümeti ise ayrılıkçıların iddialarını reddetti. Transdinyester’in “Avrupa Birliği ile ekonomik entegrasyon politikalarından” yararlandığı öne sürüldü. Amerika Birleşik Devletleri, itidal çağrısında bulundu. Moldova hükümetinin egemenliğinin desteklendiği vurgulandı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise Rusya’nın bölgeye yönelik olası müdahalesine karşı uyardı. Meselenin dış müdahale olmaksızın, barışçıl bir şekilde çözülmesi çağrısı yapıldı.TRANSDİNYESTER NERESİ? Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Moldova’yla savaşa giren Transdinyester, 1990’da bağımsızlığını ilan etmişti. Bölgede 2006’da Rusya’ya katılmak için referandum düzenlendi. Halkın yüzde 95’i “evet” kararı verse de oylama uluslararası toplum tarafından kabul görmedi. Bölgede yaşayan tahmini 465 binlik nüfusun 220 binden fazlası Rus vatandaşı. Transdinyester’de hakim dil Rusça ve Kiril alfabesi kullanılıyor. Geçerli para birimi ise Transdinyester rublesi. Kremlin’in bölgede “barış gücü” olarak konuşlandırdığı yaklaşık bin 500 askeri bulunuyor. Rusya, Transdinyester ekonomisine destek olmak amacıyla bölgeye ücretsiz gaz desteği sağlıyor. Antalya Bilet

REKLAM ALANI