DOLAR
32,3596
EURO
34,7347
ALTIN
2.393,18
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
29°C
Antalya
29°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
25°C

Uzay çöpü sorununa çözüm: Aktif enkaz temizleyici robot geliştirildi

Antalya Bilet…

Uzay çöpü sorununa çözüm: Aktif enkaz temizleyici robot geliştirildi
REKLAM ALANI
21.03.2024 09:30
0
A+
A-

Uzay çöpü sorununa çözüm: Aktif enkaz temizleyici robot geliştirildi

Birleşik Krallık, yörüngede bulunan uzay çöplerini temizlemek için bir robot geliştirdi. Araştırmacılar uzay çöplerinin potansiyel tehlikesine karşı da uyarılarda bulundu.

İngiltere’de tasarlanan “Aktif enkaz temizleyici” adlı robot, dünya yörüngesindeki uzay çöpü sorununu çözmeyi hedefliyor.

Robot, yakıtı bitmiş roketlerin ve bozuk uyduların peşine düşerek yörüngedeki uzay çöplerini toplayacak. Uzay çöpleri atmosferde yanarak yok olacak.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

YÖRÜNGENİN TEMİZLENMESİ HEDEFLENİYOR Uzay çöpçüsü olarak da adlandırılan robotlarla, yörüngedeki kirliliğin azaltılması hedefleniyor. En büyük zorluk ise yörüngedeki uzay çöplerini yakalamak. Şirket yetkilileri saatte 20 bin kilometreyi aşan hızlarla ilerleyen enkazlara ulaşıp kenetlenmek için adeta karmaşık bir uzay balesi yapmak zorunda kalacaklarını söylüyor. Bilim insanları uzay çöplerinin oluşturduğu tehlikeye karşı da uyarılarda bulundu.

KESSLER ETKİSİ

En kötü senaryonun Kessler etkisi olacağı belirtildi. 1970’lerde NASA’da çalışan Donald Kessler, uzay çöplerinin birbirlerine çarparak parçalandığı bir zincirleme tepkime uyarısında bulunmuştu.

Eğer enkaz ve çöp miktarı kontrol edilmezse, gelecekte dünya yörüngesi kullanılamaz hale gelebilir.

1 MİLYONDAN FAZLA UZAY ÇÖPÜ VAR

Avrupa Uzay Ajansı verilerine göre yörüngede uydu ve uzay araçlarına zarar verebilecek, “bir santimetreden büyük” bir milyondan fazla uzay çöpü bulunuyor.

NASA’ya göre ise yörüngede 10 santimetreden büyük 25 bin uzay çöpü var.

100 YIL BOYUNCA YÖRÜNGEDE KALABİLİR

Atmosfere girip yanmadan önce uzay çöplerinin 100 yıl boyunca yörüngede kalabileceğine dikkat çekiliyor. Robotun önümüzdeki birkaç yıl içinde yörüngeye gönderilmesi planlanıyor.

Antalya Bilet

REKLAM ALANI