DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Az Bulutlu
24°C
Antalya
24°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Açık
24°C

Venezuela, rekor sayıdaki orman yangınlarıyla mücadele ediyor

Antalya Bilet…

Venezuela, rekor sayıdaki orman yangınlarıyla mücadele ediyor
REKLAM ALANI
02.04.2024 17:03
0
A+
A-

Venezuela, rekor sayıdaki orman yangınlarıyla mücadele ediyor

Venezuela, iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık Amazon yağmur ormanları bölgesini etkisi altına alırken rekor sayıda orman yangınıyla mücadele ediyor. Venezuela’da 30 bin 200’den fazla yangın kaydedildi.

Tüm Güney Amerika’yı izleyen Brezilya’nın Inpe araştırma ajansına göre, uydular Ocak’tan Mart’a kadar Venezuela’da 30 bin 200’den fazla yangın kaydetti.
Bu sayı kayıtların başladığı 1999’dan bu yana kaydedilen en yüksek seviye.
Araştırmacılar, genellikle arazileri tarıma açmak için çıkarılan insan yapımı yangınların, Güney Amerika’nın kuzeyindeki yüksek sıcaklıklar ve düşük yağışların yanı sıra önleme planlaması eksikliği nedeniyle kontrolden çıktığını söylüyor.
Bilim insanları kuraklığın sorumlusu olarak iklim değişikliğini ve Doğu Pasifik’te küresel hava durumunu bozan El Niño’yu gösteriyor.
Oxford Üniversitesi’nden yangın araştırmacısı Manoela Machado, yağmur mevsiminin son aylarda Brezilya’nın Amazon bölgesinin daha güneyinde rahatlama getirdiğini, ancak Venezuela’daki yangınların kurak mevsim geldiğinde olacaklar için endişe verici bir işaret olabileceğini söyledi.
Bölgedeki en yoğun yangınlar genellikle Ağustos ve Eylül aylarında Brezilya’da, tarım amaçlı ormansızlaştırmanın en şiddetli olduğu Amazon’un güneydoğu kıyısında meydana geliyor.
Ulusal park servisine göre Venezuela’da yaklaşık 400 itfaiyeci, Paskalya tatili boyunca, nadir bulut ormanlarının bulunduğu sahil koruma alanı olan yemyeşil Henri Pittier Ulusal Parkı’nı tehdit eden büyük bir yangınla mücadele etti.
Yakınlarda yaşayan Carlos Carruido Perez, “Bu yangın beni paniğe sevk etmese bile şoke etti. Bu büyüklükte bir yangını ve çevreye bu kadar zarar verdiğini daha önce görmemiştim” dedi.
Venezuela Çevre Bakanlığı geçen ay Henri Pittier’deki yangınlarla mücadele etmek için helikopterler ve ek ekipmanlarla koordineli bir çalışma başlattığını söyledi.
NASA verilerine göre Venezuela’nın daha güneyindeki Amazon bölgesinde Mart sonu itibarıyla 5 bin 690 aktif yangın var.
Bu, dokuz ülkede Amazon’un tamamında yanan yangınların yarısından fazlasını oluşturuyor.
Yangınlar Venezuela’nın Amazon’daki en büyük kent merkezi olan Guayana Şehri’ni dumanla kaplıyor.
Yerel basında çıkan haberlere göre, yakındaki Uverito kasabasında yetkililer, yangın tehdidi nedeniyle 315 aileyi evlerinden tahliye etti.
Manhattan’ın altı katı büyüklüğünde bir alan olan Uverito’da yaklaşık 360 kilometrekarelik bir alan yandı.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI