DOLAR
32,3998
EURO
34,8047
ALTIN
2.397,66
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
28°C
Antalya
28°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
24°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
26°C

Teleferik kazasında sabotaj var mı?

Antalya Bilet…

Teleferik kazasında sabotaj var mı?
REKLAM ALANI
16.04.2024 13:20
0
A+
A-

Teleferik kazasında sabotaj var mı?

Antalya’nın Konyaaltı ilçesindeki Tünektepe Teleferik Tesisi’nde teleferik kazasına ilişkin sabotaj iddiaları gündemde yerini korurken uzmanlardan dikkat çeken açıklama geldi. İddialara “Her türlü şey sabotaja açıktır.” diye cevap veren uzmanlar, yeterli bulguların toplandığını ortaya çıkacağını belirtti.

Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla yoğunluk yaşanan Tünektepe Teleferik Tesisi’nde direklerden birisi devrildi.
Devrilen direğe çarparak parçalanan kabindeki 1 kişi yaşamını yitirirken 7 kişi de yaralandı. 
Teleferik kazasında otomasyon görevlisinin ifadesi: 159 kalem işten 19’u yapıldı
174 kişinin 23 saatte tahliye edildiği teleferik kazasıyla ilgili makine ile elektrik mühendisleri odaları, ortak açıklama yaptı.
Uzmanlar, kazanın kesin nedeninin tespitinin zaman alacağını söylerken sabotaj iddialarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
Direklerdeki cıvatalara ya da sisteme sabotaj müdahalesini de değerlendiren MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, “Her türlü şey sabotaja açıktır. O cıvataları biri gevşetir mi, bu her yerde mümkün. Bu şu anda tamamen farazi bir şey. Bulgu var mı, yok. O kısmı kriminal boyuta giriyor.” diye konuştu.
Atmaca, denetim yapan firmaların denetim karşılığında bir ücret aldığına dikkati çekti. Bu türden denetimlerin özellikle kamuya bırakılması gerektiğini vurgulayan Atmaca, “Söz konusu denetim olunca, bu piyasanın insafına bırakılamaz. Denetim kamusal alanda kalmalıdır.” dedi.
Ruhsat aşamasındaki uygunluğun sürekliliğinin ancak bakım ve periyodik kontrollerin eksiksiz yapılması ile mümkün olacağına vurgu yapan Elektik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, “Teleferik gibi tesislerin bakımlarının ve kontrollerinin TS EN 1709 standardına göre yapılması gerekmektedir. Bu standartta tüm aksamlar ile ilgili kontroller belirtilmiştir. Bu tesislerin aylık rutin bakımları dışında imalatçı firmanın belirlemiş olduğu dönemlerde yıllık ağır bakımları da yapılmalıdır. Hatta tesisin her gün çalışma öncesi ön kontrollerinin tesis operatörleri tarafından yapılması gerekmektedir.” dedi.
Tat, özellikle yaz aylarında sıklıkla kullanılan lunapark ve temapark gibi eğlence alanlarının da sıkı denetlenmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Lunapark, temapark gibi özellikle yaz aylarında yoğun tercih edilen eğlence tesislerinde de riskli makineler mevcut. Bu cihazların bakım periyotları titizlikle takip edilmeli, periyodik kontrollerinin yapılması konusunda hassas davranılmalıdır. Günden güne elektrik yoğunluğunun arttığı bu tesislerde, istenmeyen yangın kazalarının önlenmesi için yangın koruma röleleri ve diğer yangın algılama ve otomatik söndürme sistemlerinin bulunması gerekmektedir. Ayrıca bu sistemlerin düzenli kontrol edilip çalıştırılması da önemlidir.”

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI