enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2098
EURO
35,0862
ALTIN
2.470,55
BIST
10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
24°C
Antalya
24°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
27°C

Ay’da astronotlara “Ölüm Duvarı” koşusu

Antalya Bilet…

REKLAM ALANI
01.05.2024 16:58
0
A+
A-

İnsanlar yarım yüzyılı aşkın bir aradan sonra Ay’a dönmeye hazırlanırken, bilim insanları yer çekimsiz ortamda astronotları formda tutmak için bir çözüm buldu. Uzmanlar astronotlara kas kaybını önlemek için günde birkaç kez “Ölüm Duvarı” çevresinde koşmalarını tavsiye ediyor.

Düşük yerçekimi ortamında zayıflamalarını ve güçsüzleşmelerini önlemek için bilim insanları astronotların koşuya çıkmasını öneriyor. Ancak söz konusu ortam uzay olduğu için herhangi bir tür koşu değil; araştırmacılar astronotlara günde birkaç kez “Ölüm Duvarı” çevresinde koşmalarını tavsiye ediyor. Ölüm Duvarı, motosiklet sanatçılarının yer çekimine meydan okuyan gösterilerinde kullandıkları dev bir ahşap silindir. Araştırmacılar, kiralık bir “Ölüm Duvarı”nda 36 metre yüksekliğinde bir vinç ve birkaç ip kullanarak, bir insanın Ay’da yeterince hızlı koşmasının mümkün olduğunu gösterdi.

KAS KAYBINI ÖNLEYECEK

YAZI ARASI REKLAM ALANI

“Ölüm Duvarı”nda yapılan koşu sadece yerçekimini sıfırlamakla kalmaz, aynı zamanda kemik ve kas kaybıyla mücadele etmek için yeterli yanal kuvvet üretir. Milano Üniversitesi’nden fizyoloji profesörü Alberto Minetti, “Daha önce kimsenin bu fikri düşünmemesine şaşırdım. Bu, ayda eğitim almanın uygun bir yolu olabilir” diye konuştu.

İNSANLIK AY’A DÖNÜYOR Apollo programının 1972’de sona ermesinden bu yana insanlar Ay’a ayak basmadı, ancak NASA ve diğer uzay ajansları, uzun vadeli görevlerle geri dönüş için hazırlanıyor. Ay’ın zorlu ortamı, astronotların havaya, yiyeceğe ve suya sahip olmasını sağlamaktan uzay radyasyonuna karşı iyi korunmaya kadar birçok zorluğu beraberinde getiriyor. Yerçekimi koşulları farklı olacağı için astronotlar kemik ve kas kütlesinin yanı sıra koordineli hareketler için gerekli olan hassas sinir sistemi kontrolünü kaybediyor ve bu da “kondisyonsuz kalma” ile mücadeleye yönelik tedbirleri bir öncelik haline getiriyor.

Antalya Bilet

REKLAM ALANI
Exit mobile version