DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
38°C
Antalya
38°C
Açık
Pazar Açık
38°C
Pazartesi Açık
38°C
Salı Açık
37°C
Çarşamba Açık
35°C

Türkiye’de kendiliğinden yetişiyor, bedava antikor üretiyor

Antalya Bilet…

Türkiye’de kendiliğinden yetişiyor, bedava antikor üretiyor
REKLAM ALANI
10.06.2024 11:55
0
A+
A-

Türkiye'de kendiliğinden yetişiyor, bedava antikor üretiyor

Sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve bağışıklığı güçlendirmek için tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekiyor. Doğada kendiliğinden yetişen bazı meyveler vücut için adeta bir şifa kaynağı. Türkiye’de özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen karamuk meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Türkiye’de kendi kendine yetişen bu meyvenin değeri bilinmiyor.

Karamuk meyvesi, özellikle Orta Asya ve Kafkaslar’da yetişen küçük, siyah veya mor renkli bir meyvedir. Genellikle kuru ve acımsı bir tat profiline sahiptir.
Bu meyve genellikle taze olarak tüketilmez, daha çok kurutularak veya reçel, marmelat gibi tatlılar yapımında kullanılır. Besleyici olduğu kadar sağlık açısından da faydalı olabilir, özellikle antioksidan özellikleriyle bilinir.
Doğada kendiliğinden yetişen karamuk meyvesi, Türkiye’de özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişir. Bu bölgelerde özellikle dağlık ve yarı kurak alanlarda doğal olarak bulunabilir. Karamuk genellikle yüksek rakımlı alanlarda ve kireçli topraklarda yetişir. Ayrıca bazı yörelerde bahçe ve tarlalarda yetiştirilerek ticari olarak da üretilmektedir.
Rusya’nın güney bölgeleri, özellikle Kuzey Kafkasya’da ve Karadeniz kıyılarında, karamuk yetiştirmek için uygun iklim ve toprak koşullarına sahiptir. Karamuk meyvesi bu sebeple Rusya’da çok popülerdir. Ruslar genellikle pilavlara karamuğu kullanıyorlar.
Karamuk genellikle meyve olarak tüketilse de dikeni ve yaprağı da şifa kaynağı olarak biliyor. Vücutta antikor üretimini destekleyen bu meyvenin faydalarıysa şaşırtıyor.
Grip ve soğuk algınlığına çok iyi gelir.
Vücuttaki iktihapları iyileştirici özelliğiyle bilinir.
Diyabet hastaları için ideal olabilir. Ancak önce bir uzmana danışmaları önerilir.
Tansiyon, kalp gibi hastalıklarda kullanır. Bağışıklı güçlendirici özelliğiyle hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
Karamuk bitkisinin toplanması oldukça zahmetlidir. Bir ağazın toplanması 7-8 saati bulabilir. Meyveler toplandıktan sonra yaş ya da kuru şekilde satılır. Vişne hoşafı, üzüm hoşafı yapılarak tüketilebilir. Tatlılarda kullanılabilir. Tatlı bir ekşiliği vardır.
Karamuk kökleri ve gövde kabukları kurutulduktan sonra çay olarak kullanıldığı gibi meyveleri de taze veya kurutularak kullanılır. Meyvelerinden tatlı, şurup ve hoşaf yapılır. Yaprakları tat vermesi için çorba ve bulgur pilavına konur.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI