DOLAR
32,3901
EURO
34,7461
ALTIN
2.406,40
BIST
10.195,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
29°C
Antalya
29°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
24°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
25°C

İngiltere’de tuhaf pozisyonlarda gömülmüş “yüksek statülü” kişilere ait Orta Çağ mezarlığı keşfedildi

Antalya Bilet…

İngiltere’de tuhaf pozisyonlarda gömülmüş “yüksek statülü” kişilere ait Orta Çağ mezarlığı keşfedildi
REKLAM ALANI
03.01.2024 16:28
0
A+
A-

İngiltere’de yüksek statülü insanlara ait olduğu belirlenen 70 mezarın bulunduğu bir Orta Çağ mezarlığı keşfedildi. Mezarlığın 6. veya 7. yüzyıldan kaldığı tahmin ediliyor. Mezarlık alışılmadık gömme alışkanlıklarını ortaya çıkardı. Şu ana kadar açılan 18 mezardan dördünde iskeletler çömelmiş halde bulundu.

Arkeologlar Galler’in başkenti Cardiff yakınlarındaki bir Orta Çağ mezarlığını ortaya çıkardıktan sonra cevaplardan çok sorularla baş başa kaldı.
Araştırmacılar son iki yıldır ana kayada bulunan 70 mezarı yavaş yavaş kazıyordu.
Şu ana kadar Fonmon Kalesi arazisinde açılan 18 mezar tuhaf gömülmüş iskeletleri ortaya çıkardı.
Bazı iskeletlerin yana dönük bir şekilde gömülmüş olduğu, bazılarının ise dizleri bükülmüş ve çömelmiş halde bulunduğu görülüyor.
Kazıyı yöneten Cardiff Üniversitesi’nden Arkeolog Dr. Andy Seaman ekibi ile gerçekleştirdikleri kazı çalışmalarından bahsederken “alanın yüzeyini eşelediklerini” söyledi.
Fonmon Kalesi 1180 yılında inşa edilmiş olsa da mezarlığın tarihinin altıncı veya yedinci yüzyıla kadar dayandığına inanılıyor.
Uzmanlara göre bu döneme ait büyük bir mezar alanı bulmak zaten olağanüstü bir keşif ancak cesetlere uygulanan muamele keşfi daha da gizemli kılıyor.
Dr. Seaman, daha önce bu döneme ait çömelmiş mezarların bulunduğunu ancak çok az sayıda olduklarını söyledi.
Çömelmiş mezarlardan biri, mezarlığı çevreleyen hendeğe yerleştirilmiş ve üzerine “büyük miktarda taş” yığılmış halde bulundu.
Bilim insanlarına göre bunun tam olarak neyi simgelediğini belirlemek için daha fazla analiz yapılması gerekecek ancak keşifler değerli ipuçları sunabilir.
Arkeologlar özellikle mezarlarda bulunan, Bordeaux’dan gelen camlarla ve Kuzey Afrika’dan gelmiş olabilecek çanak çömlek parçalarıyla ilgileniyor.
Bu bulgular mezarlığa gömülen kişilerin toplumda yüksek bir statüye sahip olduğunu ve mezarlığın önemli olduğunu gösteriyor.
Dr. Seaman, “Mezarlık bir dizi hendekle çevrelenmiş durumda ve bu da burada başka bir şeylerin daha döndüğüne işaret ediyor olabilir. Kazı yaptıkça bir kiliseye, hatta bir manastır alanına dair kanıtlar bulmamız mümkün.” ifadelerini kullandı.
İskeletler yaklaşık bin 500 yıllık olmasına rağmen şaşırtıcı derecede iyi durumda.
Mezarlığın aile grupları tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor çünkü birbirine yakın şekilde gömülen bazı iskeletlerin genetik olarak aktarılabilecek bazı kemik şekli varyasyonlarını paylaştığı tespit edildi. 
Kemikler özellikle iyi korunmuşsa araştırmacılar antik DNA analizi için örnek alabilecek.
Bu araştırmacıların eski topluluktaki aile soylarının, evliliklerin ve ilişkilerin izini sürmesine olanak tanıyacak.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI