DOLAR
32,3751
EURO
34,7785
ALTIN
2.395,53
BIST
10.241,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Az Bulutlu
24°C
Antalya
24°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Açık
24°C

New York’ta “fare idrarı” krizi

Antalya Bilet…

New York’ta “fare idrarı” krizi
REKLAM ALANI
20.04.2024 10:36
0
A+
A-

New York Belediye Başkanı Eric Adams’a göre şehirde grip benzeri hastalıkların artmasına fare idrarı neden oluyor. Belediye yetkilileri son birkaç yılda rekor seviyede artan hastalıkları önlemek için şehir sakinlerini iş birliğine davet etti.

Yıllar boyunca ABD’nin en önemli şehirlerinden New York, sürekli sabit olan fare popülasyonu nedeniyle sabit sayıda hastalık vakasına tanık oldu. Ancak şehrin Sağlık Bakanlığı’na göre, yalnızca 2023’te bildirilen 24 vakayla sayı son zamanlarda arttı. Bu, tek bir yılda kaydedilen en yüksek sayı. 2024 yılında ise dört ayda altı vaka bildirildi. Şehirde 2001’den 2020’ye kadar yılda üç vaka görülmüştü. Bu karşılaştırma vakalardaki inanılmaz artışı gözler önüne seriyor.

3,5 MİLYON DOLARLIK “FARE FONU” Belediye Başkanı Adams, şehirde artan çöp ve fare sorunu için özel bir birlik oluşturduğunu açıkladı ve şehir sakinlerinden plastik poşet kullanmamalarını rica etti. Adams açıklamasında, “İnsanların noktaları birleştirmesi gerekiyor. Plastik poşetler kemirgenler anlamına gelir. Plastik poşetleri sokaklarımızdan kaldırın, farelerin azaltılması sorununa büyük bir katkı sağlayacaksınız” ifadelerini kullandı. Belediye ayrıca fare sayısını azaltmaya yönelik bir girişim olan Harlem Fare Azaltma Bölgesi için 3,5 milyon dolar yatırım yaptı. Yetkililer, çalışmaların başlamasından bu yana fare çağrılarında yüzde 20’lik bir azalma olduğunu kaydetti.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

FARELERDEN NASIL HASTALIK BULAŞIYOR?

Leptospiroz, enfekte hayvanların idrarı yoluyla veya enfekte hayvanların idrarıyla kontamine olmuş su, toprak veya gıdayla temas yoluyla bulaşabilen potansiyel olarak ölümcül bir bakteriyel enfeksiyondur. Hastalığa yakalanabilecek hayvanlar arasında köpekler, sığırlar, domuzlar ve atlar bulunur. Enfekte olduğu takdirde insanlarda ateş, baş ağrısı, titreme, kas ağrıları, kusma, ishal, öksürük, konjonktival sıvı kaybı, sarılık ve döküntü gibi belirtiler görülebilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre tedavi edilmezse hastalık böbrek hasarına, menenjite, karaciğer yetmezliğine, solunum sıkıntısına ve hatta ölüme neden olabilir.

Antalya Bilet

REKLAM ALANI