DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
27°C
Antalya
27°C
Açık
Pazartesi Açık
25°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
26°C

Jamaika’da Haiti zirvesi: Başbakan istifasını açıkladı

Antalya Bilet…

Jamaika’da Haiti zirvesi: Başbakan istifasını açıkladı
REKLAM ALANI
12.03.2024 10:05
0
A+
A-

Jamaika'da Haiti zirvesi: Başbakan istifasını açıkladı

Haiti Başbakanı Ariel Henry, Jamaika’da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Karayip liderlerinin katıldığı toplantıdan sonra yaptığı açıklamada ülkenin bir önceki başkanının 2021 yılındaki suikastından bu yana yürüttüğü başbakanlık görevinden istifa ettiğini duyurdu. Başbakanın istifasını isteyen çeteler şiddet eylemleriyle ülkeyi kaosa sürüklemişti.

Haiti sokaklarında çete şidddeti artarak devam ederken Karayip liderleri, Haiti’nin “korkunç” durumu olarak adlandırdıkları şiddet olaylarıyla ilgili olarak Jamaika’da pazartesi günü gerçekleşecek acil bir toplantı yapılması yönünde çağrıda bulunmuştu.
Toplantıya ABD, Fransa, Kanada, Brezilya gibi ülkeler ve Birleşmiş Milletler davet edilmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da toplantıya katıldı.
Gerçekleşen toplantının ardından ülkenin seçilmeden göreve gelen başbakanı Ariel Henry, istifasını duyurdu.
Karayip Topluluğu (CARICOM) başkanı ve Guyana Devlet Başkanı İrfan Ali, Henry’ye, Haiti’ye yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ederek, “Geçici başkanlık konseyinin kurulması ve geçici bir başbakanın atanması üzerine onun istifasını kabul ediyoruz” dedi.
Henry, polisin silahlı çetelerle mücadelesine yardım etmek amacıyla Birleşmiş Milletler destekli bir uluslararası güvenlik misyonu kurmak için geçen ayın sonlarında Kenya’ya gitmişti.
Ancak yokluğu sırasında başkent Port-au-Prince’te şiddetin artması onu Porto Riko’da mahsur bıraktı ve başbakan ülkesine dönemedi.
Ülkeyi kaosa sürükleyen çeteler, başbakanın istifasını istiyordu.
Henry’nin istifası, bölge liderlerinin pazartesi günü erken saatlerde Jamaika yakınlarında, “Haiti’de siyasi geçiş” çerçevesini tartışmak üzere bir araya gelmesiyle duyuruldu.
CARICOM Başkanı Ali, başkanlık konseyinin iki gözlemci ve çeşitli koalisyonlardan, özel sektörden, sivil toplumdan ve bir dini temsilci de dahil olmak üzere “yedi oy hakkı olan” üyeden oluşacağını söyledi.
Haiti toplumundan temsilcilerle konuşan bölge liderleri, 2016’dan beri gerçekleşecek ilk seçimlerin önünü açmayı amaçlayan geçiş konseyinin kurulmasını değerlendirdi.
Birçok Haitili tarafından yolsuzlukla suçlanan Henry, önce güvenliğin sağlanması gerektiğini söyleyerek seçimleri defalarca ertelemişti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken pazartesi yaptığı açıklamada, “Hepimiz hem siyasi hem de güvenlik alanında acil eyleme ihtiyaç olduğunu biliyoruz” diyerek “geniş tabanlı, kapsayıcı, bağımsız bir başkanlık konseyi” kurulması çağrısında bulundu.
Blinken, konseyin Haiti halkının “acil ihtiyaçlarını” karşılamak, güvenlik misyonunun konuşlandırılmasını sağlamak ve özgür seçimler için gerekli güvenlik koşullarını oluşturmakla görevlendirileceğini söyledi.
Ayrıca ABD’nin Haiti’de düzenin sağlanması için toplamda 300 milyon dolar yardımda bulunacağı belirtildi.
Fonun milletvekilleri tarafından onaylanması ve devredilmesinin ne kadar süreceği belirsizliğini koruyor.
Çatışmaların iletişimlere zarar vermesi ve silahlı çete lideri Jimmy “Barbekü” Cherizier’in çetelerin halka birleşip Henry’yi devireceğini söylemesinin ardından Haiti’de bu ay olağanüstü hal ilan edilmişti.

Antalya Bilet

YAZI ARASI REKLAM ALANI
REKLAM ALANI